Girona, capital de la Salut Mental 2017

La ciutat acollirà el dissabte 7 d’octubre l’acte central del Dia Mundial a Catalunya sota el lema ‘Salut Mental, a la comunitat i a la feina’

Segons l’OMS, una de cada quatre famílies en països desenvolupats té almenys un membre amb un trastorn mental


Girona serà el dissabte 7 d’octubre la capital catalana de la salut mental 2017. Amb el lema ‘Salut Mental, a la comunitat i a la feina’, la ciutat acollirà l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, un esdeveniment festiu i reivindicatiu organitzat per Salut Mental Catalunya i l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines.

Amb la voluntat de debatre i alhora divulgar, reflexionar, reivindicar i també celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, les entitats gironines desplegaran del 3 al 10 d’octubre un calendari d’activitats divulgatives arran i arreu de la demarcació, que compta amb la participació de les diferents entitats i institucions del territori que treballen en salut mental i que s’hi han volgut sumar. La celebració, que es durà a terme a la plaça Salvador Espriu, preveu aplegar més de 1.500 persones.

450 milions de persones al món tenen un trastorn mental

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), que estableix el 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental, estima que aproximadament uns 450 milions de persones tenen trastorn mental a tot el món i afegeix que quatre de les sis causes principals dels anys viscuts amb discapacitat resulten de trastorns neuropsiquiàtrics com ara la depressió, trastorns generats per l'ús d'alcohol, l’esquizofrènia (tercera causa de discapacitat entre la població de 15 a 44 anys d'edat a tot el món) i trastorn bipolar, entre d’altres.

Segons l’OMS, una de cada quatre famílies als països desenvolupats té almenys un membre afectat per un trastorn mental. Els membres de la família són sovint els cuidadors primaris de les persones amb trastorns mentals. A banda dels costos de salut i socials, les persones afectades per trastorns mentals són víctimes de l’estigma i la discriminació social, denuncia repetidament l’associació Obertament.

Només a Girona, l’any 2016, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions ha atès 17.154 adults, dels quals un 28,82% tractats als centres de salut mental han estat per un trastorn mental greu, 4.792 nens i joves.

Catalunya, cap a un model comunitari d’atenció a la salut mental

Els trastorns mentals són malalties d’elevada prevalença. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2013, la probabilitat de patir un trastorn mental en la població catalana de 15 i més anys va ser del 12,4% (l’any 2012 va ser del 10,7%).

A més, la magnitud i l’impacte d’aquests trastorns en termes de dependència i de costos econòmics, sanitaris i socials són elevats. A Europa s’estima que els costos associats als trastorns mentals estan a l’entorn del 3-4% del PIB, associat sobretot a la discapacitat i a la pèrdua de productivitat. Per aquest motiu, la Unió Europea ha declarat la salut mental com una prioritat de les polítiques públiques i promou accions dirigides a la prevenció d’aquestes malalties i de la discapacitat associada, així com a la lluita contra l’estigma i l’exclusió social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article