El Síndic reclama residències temporals per als infants amb discapacitat intel·lectual

L’ens denuncia que el programa de respir només inclou els adults dependents i que no cobreix tot el territori


El Síndic de Greuges reclama al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que reconegui el servei d’estada residencial temporal per a infants amb discapacitat intel·lectual. Fins ara, l’anomenat programa respir no inclou als joves amb trastorns de conducta i no contempla que s’atorgui als cuidadors no professionals uns dies de descans.

A la pràctica, expliquen des de l’ens, només assumeix aquest servei la Diputació de Barcelona i asseguren que “té limitacions derivades de les seves competències, de l’àmbit territori i de les restriccions pressupostàries”. Aquest pla, asseguren, sí que comprèn infants i adolescents a partir de sis anys, però no organitza els recursos per edat.

A més, constata el Síndic que la demanda d’aquest servei ha anat creixent any rere any: si el 2013 un 15,03% de les famílies el sol·licitaven, el 2016 ja n’eren el 20,88%. A més, també han augmentat els ingressos en centres: del 13,98% el 2013 al 22,04% el 2016. Per això, consideren que, més enllà de la Diputació de Barcelona, el servei s’hauria d’oferir a tot el territori i s’hauria de millorar.

La conselleria, al seu torn, ha respost que està treballant amb el Departament de Salut per posar en marxa un recurs assistencial que atengui els infants i adolescents amb problemes de conducta i que aquest servei oferirà places de respir per als cuidadors. Tanmateix, encara no ha concretat l’ajuda.

Un servei que no arriba a tot el territori per igual

El Síndic també demana al Govern que els serveis del programa de respir s’ofereixin a tot el territori perquè es puguin atendre les les necessitats de descans dels cuidadors. De fet, la conselleria ha reconegut que la cartera de serveis socials només ofereix el servei residencial a la gent gran i als adults amb discapacitat, però constata que “a hores d’ara no està cobert”.

A més, constaten des de l’ens que, en alguns casos, als beneficiaris de centres de dia i del Sistema per a l’Autonomia personal i Atenció a la Dependència (SAAD) que sol·liciten una estada temporal en un centre residencial se’ls deriva a serveis sociosanitaris i no a serveis residencials de caràcter temporal, als quals tenen dret segons estableix la llei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article