Detecten de forma precoç 57 càncers de mama a Lleida en un any

Més de 12.000 dones de ponent s’han realitzat una mamografia gràcies al programa de cribratge


El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar de manera precoç un total de 57 càncers a la Regió Sanitària (RS) Lleida el 2016. Es tracta d’un programa inclòs al Pla director d’oncologia i una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties.

Un total de 16.588 dones d’entre 50 i 69 anys sense patologia mamària de la RS Lleida van ser convidades al programa de cribratge el 2016. D’aquestes dones, 12.442 es van realitzar una mamografia de cribratge, el 75,01% de les que van rebre la sol·licitud.

De totes elles, el 13,39% ho van fer per primera vegada (cribratge de prevalença) i el 6,78% de participants es van reconvocar per fer-se estudis addicionals. El 86,61% restant són dones que havien participat en el programa en més d’una ocasió (cribratge d’incidència).

A més, 505 dones es van convocar durant el 2016 a fer-se una nova mamografia als 6 o 12 mesos de la darrera, per tal de fer seguiment d’alguna lesió. L'interval de temps entre la realització de la mamografia i l'entrega de resultats va ser d'una mediana de 7 dies, per sota del temps que el Pla director d’oncologia recomana (abans de 15 dies).

Davant les sospites, proves més específiques

Davant la sospita de malignitat, l’any 2016 es van derivar 125 dones a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris va valorar les imatges i va realitzar proves més específiques per fer-ne el diagnòstic.

D’aquestes dones enviades a la UFM, 57 han estat diagnosticades de càncer de mama que representa una taxa de 4,77 càncers per cada mil dones cribrades, xifra que, seguint les tendències de la resta de Catalunya i de l’Estat espanyol, s’està estabilitzant i, alhora, està compresa en els estàndards de la Guia Europea de Cribratge (entre 2,3 i 4,6 per 1.000 dones cribrades).

El 14,03% dels càncers diagnosticats (8) són carcinomes in situ, és a dir, que es desenvolupen dins dels conductes mamaris i, per tant, no envaeixen la resta del pit. El 85,97% restant (49) són càncers invasius.

El PDPCM a la RS Lleida compta amb dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC) diferenciades pel seu àmbit d’actuació geogràfica: una a la Clínica de Ponent, que atén les dones de Lleida ciutat i dona suport a la Unitat Mòbil en controls avançats i estudis addicionals; i la Unitat Mòbil, que fa les mamografies de les dones de les comarques de Lleida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article