Ricard Calvo dimiteix com a director general de la DGAIA després de la polèmica als centres d'acollida

Calvo no amaga que “la situació tensa” que s'ha viscut ha pesat a l'hora de fer-li prendre la decisió


El director general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència, Ricard Calvo, dimiteix del càrrec, segons ha informat ACN. També deixa l'acta de regidor d'ERC a l'Ajuntament de Girona. Calvo assegura que abandona la primera línia política perquè s'ha vist “sobrepassat” per “la càrrega i la intensitat”. La seva tasca al capdavant de la DGAIA ha estat els darrers mesos polèmica.

Calvo lamenta també que, en alguns casos, les seves responsabilitats hagin transcendit al pla personal i creu que ara, després de meditar-ho bé, és el moment d'apartar-se. Ricard Calvo, educador social i psicòleg, formava part de la llista d'ERC a l’Ajuntament de Girona des del 2015 i, quan Junts Pel Sí va guanyar les eleccions, se'l va nomenar director general de la DGAIA.

El fins ara director general assegura estar “cansat” i diu que no hi ha un sol motiu al darrere de la decisió. “La DGAIA és una direcció molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d'atenció; i en algun moment determinat, he sentit un pes afegit perquè les decisions s'han personalitzat massa en la meva figura”, afirma.

La “situació tensa” als centres d'acollida de menors

Al juny, la CGT va denunciar, en un comunicat, que el director hauria adjudicat presumptament 98 milions d’euros per a la gestió de centres de menors concertats a fundacions privades amb les quals tindria alguna mena de vinculació. En concret, amb la Fundació Acció Social i Infància (FASI) o amb el Grup Plataforma Educativa –del qual va ser fundador i que també és propietària del 30% de FASI–. De fet, per exercir com a director general de la DGAIA estava en excedència de FASI, de la qual n'era director adjunt.

A banda de les presumptes adjudicacions a empreses amigues, la CGT va denunciar, tal com també va destapar Mèdia.cat, que aquestes fundacions pagarien lloguers desorbitats per als pisos tutelats a empreses participades per elles mateixes amb els diners públics que la Generalitat hi destina. Per aquest motiu, el Protectorat de la Generalitat, l'òrgan supervisor de les fundacions, ha requerit a la FASI i altres fundacions que justifiquin totes les seves despeses.

Per tot plegat la CUP va demanar la seva dimissió en una compareixença al Parlament, mentre que des de la conselleria sempre van defensar que havien escollit un professional amb “llarga experiència”. Ricard Calvo no amaga que “la situació tensa” que s'ha viscut amb els centres d'acollida –a Girona mateix, amb el Puig d'en Roca– ha pesat a l'hora de fer-li prendre la decisió. Recorda, però, que Catalunya es veu desbordada perquè cada mes hi arriben un centenar de menors no acompanyats als quals s'ha d'atendre. I per subratllar què suposa, matisa: “Fa un any eren 60 i ja ens dúiem les mans al cap”.

“Això fa que s'incrementi l'exigència dels recursos de què disposem i que l'ambient amb els professionals dels centres sigui tens”, diu Calvo. El fins ara director general admet que les decisions preses “moltes vegades no agraden a tothom”, però també diu que sempre ha buscat “la millor solució” i que deixa el càrrec “amb la sensació de la feina ben feta”. La mateixa consellera Dolors Bassa ha agraït a través de les xarxes socials el seu “compromís”.

El “pes afegit” com a regidor

Calvo, que durant un any i mig ha compaginat el càrrec a la DGAIA amb el de regidor a l'oposició, també assegura que abandona l'acta a l'Ajuntament de Girona pel “pes afegit” que li suposa. “La política municipal requereix molt contacte amb les persones i és cert que a la gent li costa diferenciar el rol que tens a la Generalitat amb el de regidor; tot això suma”, ha indicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article