Proactiva Open Arms denuncia que se’ls impedeix rescatar persones refugiades a la Mediterrània

Més de 95.000 persones han arribat a Itàlia des del gener d’aquest any procedents de les costes líbies


L’ONG Proactiva Open Arms denuncia que els governs d’Itàlia, Malta i Líbia els posen cada vegada més impediments per rescatar persones refugiades a la Mediterrània. Alerta l’organització que des de principis d’agost, quan els països van rebre per part de la Unió Europea ajuts econòmics i logístics, els controls s’han endurit i la relació amb les autoritats portuàries és cada vegada més tensa.

Sense anar més lluny, aquest dilluns Líbia va amenaçar l’embarcació de Proactiva Open Arms que, si tornava a la seva costa, dispararia. En el vídeo que ha difós l’organització a través de les seves xarxes socials, se sent com la patrullera líbia els crida: “No torneu. Si ho feu us dispararé. Ho repeteixo. La propera vegada sereu objectiu sense cap altre avís”.

Així, també expliquen des de l’ONG que Malta i Itàlia han trigat tres dies en autoritzar un desembarcament a port de tres persones refugiades. Fins aquest dijous l’embarcació no ha pogut atracar a Sicília i han hagut d’esperar en alta mar. Més de 95.000 persones han arribat a Itàlia des del gener d’aquest any procedents de les costes líbies.

A més, el director de Proactiva Open Arms, Óscar Camps, ha explicat que l’organització d’ultradreta Defend Europe els calumnia de forma constant, que es falsifiquen les dades de la posició del vaixell, se’ls amenaça per ràdio des d’un altre vaixell i se’ls acusa de treballar amb els traficants de persones.

 

Els acords per endurir el control de fronteres

Des de principis d’agost, Itàlia va rebre 46 milions d’euros de la Unió Europea per frenar les arribades de persones refugiades. També des d’inicis d’aquest mes, la UE dona suport econòmic i logístic a Líbia. En concret, Europa ha desplegat embarcacions al nord de les costes líbies i ha entregat 90 milions d’euros per millorar les condicions de les persones que es troben atrapades al país perquè tornin als seus països d’origen.

El passat 3 de juliol, Alemanya, França i Itàlia van firmar un codi de conducta que regula el finançament de les organitzacions i limita les sortides de les embarcacions. “Criminalitzen amb acusacions no provades a les ONG i investiguen les que declinen firmar el codi de conducta”, denuncia Camps a través del seu compte de Twitter.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article