Tres de cada deu persones grans del districte de Ciutat Vella de Barcelona viuen soles

El consistori ha presentat el recull d'indicadors sobre població que demostra que la desigualtat es consolida


La desigualtat entre els barris de Barcelona és una realitat. Així ho constata l’informe que ha publicat aquest dijous l’Observatori de Districtes i Barris de l’Ajuntament de Barcelona i que recull desenes d’indicadors estadístics i d’opinió sobre aspectes relacionats amb la població, l’activitat econòmica, el treball, l’habitatge, els equipaments i els transports de la ciutat.

Montbau, per exemple, és el barri amb un índex d’envelliment més alt (261). Quadruplica amb escreix el de Torre Baró (63), que és el que té la població més jove. El barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és el que percentualment té més persones grans que viuen soles (34%), mentre que Vallbona (13%) és el que menys. Per districtes, en canvi, és Les Corts el que té un índex d’envelliment més elevat i Ciutat Vella el que reuneix més persones grans que viuen soles (32,4%).

Pel que fa a les diferències en el mercat de treball, la Marina del Prat Vermell-Zona Franca és el que té més aturats sobre el total de la població activa (16-64 anys), per sobre del 16%, mentre que Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes es troba a l’altre extrem, amb una taxa de només el 3%. En el cas del conjunt dels districtes, és Nou Barris on viu més gent que està a l’atur.

A nivell educatiu, la Vila Olímpica del Poblenou encapçala el rànquing de barris amb més percentatge de població amb estudis superiors, un 52,4 % de la població, mentre que a Baró de Viver tot just supera el 5%. En comparació entre districtes, és Sarrià Sant Gervasi el que més percentatge de població amb estudis superiors té (49,2%) i Nou Barris el que menys (13,3%).

Les diferències entre barris també s’evidencien en l’habitatge. Així, l’informe constata que la Vila de Gràcia és el barri amb més contractes de lloguer -2.191 l’any 2016-, mentre que la Marina del Prat Vermell - Zona Franca és el que menys en va signar, 10 en total. El Clot és el barri amb més compravendes registrades, 599 durant l’any passat, però a Can Peguera només se’n van registrar 3.

‘Salut als barris’ per combatre les desigualtats

Amb aquestes dades a la mà, es pot comprovar que la diversitat interna de Barcelona és evident. Per aquest motiu, Barcelona compta des del 2004 amb el programa Salut als Barris, que té per objectiu introduir la salut com un dels principals elements per a la millora de les condicions de vida en general de les persones del barri.

L’elaboració d’aquest informe serveix, així, per constatar les desigualtats i poder incidir amb en major mesura en aquells barris més perjudicats. Per altra banda, permeten conèixer també la dotació de places residències gent gran (públiques i privades), el nombre d’usuaris de serveis socials així com els usuaris i vistes que acumulen biblioteques, museus o equipaments, entre d’altres. A la vegada permet entretenir-se en l’anàlisi de dades curioses de la ciutat, com ara parcs urbans o verd urbà que té cada zona, el nombre d’àrees de jocs infantils o la quantitat de fonts que té cada barri.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article