500 lleidatans participen a la campanya d'assessorament de la Paeria per rebaixar la factura de la llum

Les intervencions a les llars han permès un estalvi energètic de fins el 30%, segons l'Ajuntament


Uns 500 lleidatans han participat a la campanya d'assessorament de la Paeria per rebaixar la factura de la llum des que es va posar en marxa fa poc més d'un any. Segons ha informat aquest diumenge l'Ajuntament en un comunicat, les intervencions a les llars han permès un estalvi energètic de fins el 30%. La campanya es repetirà aquesta tardor davant dels bons resultats obtinguts i la bona acceptació per part de la ciutadania.

La campanya d'assessorament energètic és fruit d'un treball transversal i coordinat entre les regidories d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat i la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones de l'Ajuntament de Lleida, que ja ha atès centenars de lleidatans i lleidatanes interessats en aquesta iniciativa i, també, famílies vulnerables.

La campanya, que és gratuïta, es va engegar l'any 2016 i està adreçada a famílies lleidatanes que volen aconseguir reduir l'import de la seva factura energètica i col·laborar, d'aquesta manera, en rebaixar les emissions globals de gasos que contribueixen al canvi climàtic. Un equip de tècnics visiten les famílies i fan una auditoria energètica a la llar. Es facilita un aparell mesurador de consums, que es col·loca al quadre elèctric de la casa.

Posteriorment s'ofereix a la família diversos consells i pautes per aconseguir un estalvi efectiu i es proposen intervencions senzilles de millora del comportament energètic (detecció de fuites, usos inadequats dels aparells, possibilitat d'instal·lació de sistemes de control com termòstats, canvi de bombetes, programadors horaris, vàlvules...).

A més, la campanya informativa es fa extensiva, a través dels serveis socials municipals, a les famílies lleidatanes que es trobin en risc de pobresa energètica, oferint recursos per rebaixar els consums de les seves llars i optimitzar, d'aquesta manera, la seva factura.

En aquests casos s'ofereix informació sobre la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i es porta a terme una actuació d'intervenció directa als habitatges.

A més, s'assessora les famílies sobre la possibilitat de millora de l'eficiència energètica de la llar i aplicació de mesures bàsiques, com instal·lació de bombetes led, millora dels tancaments, instal·lació de reguladors horaris, etcètera.

Les emissions de CO2 provinents dels habitatges són un dels objectius prioritaris a l'hora d'actuar

Les emissions de CO2 provinents dels habitatges representen al voltant del 40% del total del que s'emeten a les ciutats i, per tant, són un dels objectius prioritaris a l'hora d'actuar.

En aquest sentit la Unió Europea, a través de la Directiva sobre Eficiència Energètica 2012/27/UE, estableix una sèrie d'obligacions, entre les que hi ha el compromís dels estats membres que abans de l'any 2018, tots els edificis públics de nova construcció o rehabilitació integral s'han de construir sota criteris d'Edificis de Balanç Energètic Quasi Zero.

També que a partir de l'1 de gener de 2017 tots els edificis amb instal·lacions de calefacció central hauran d’ instal·lar comptadors de consum individuals que permetran reduir substancialment el consum d'energia de l'edifici.

Aquesta campanya forma part del conjunt d'actuacions previstes dins el Pla d'Acció Local d'Energia Sostenible de Lleida, per tal d'aconseguir reduir un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la ciutat per l'any 2020, en compliment amb el compromís que Lleida va signar amb el Pacte d'Alcaldes de la Unió Europea.

Així mateix, recull una de les propostes d'actuació específiques previstes al Pla de desplegament a la ciutat de Lleida de la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article