Gràcia dona el tret de sortida a la seva Festa Major més inclusiva

L’organització ha eliminat tot tipus de barreres arquitectòniques i comunicatives per fer-la accessible a tots els barcelonins i visitants


Si un barri ha aconseguit durant 200 anys moure tot el veïnat per aconseguir tenir una de les festes majors més participatives, aquest és el barri de Gràcia de Barcelona. El principal objectiu, segons l’organització, és que tothom pugui gaudir-la. Per aquest motiu, la Fundació Festa Major i els espais de Festa s’han encarregat de millorar la seva accessibilitat i han eliminat tot tipus de barreres arquitectòniques i comunicatives de manera que tothom, sigui quina sigui la seva diversitat, pugui participar de la festa.

Així, els carrers han previst que els guarniments, la ubicació de portalades i altres elements decoratius no impedeixin el lliure pas dels vianants amb discapacitat física i s'ha dissenyat un programa d’activitats inclusiu, per tal que infants i adults amb diversitat funcional puguin gaudir de les activitats de la Festa Major.

D'entre aquestes, s'han programat conta contes inclusius, tallers infantils, circ, ludoteca, concerts, visites guiades amb servei d’audiodescripció pels carrers guarnits i visites amb intèrpret de signes al refugi de la plaça del Diamant i l’itinerari històric.

Paral·lelament, les entitats del barri s'han encarregat de guarnir els carrers Guilleries, Perill o Llibertat i han col·laborat en la realització de tallers inclusius. Aquesta iniciativa, segons l’organització, contribueix a apoderar a les persones amb diversitat funcional, crear vincles entre els participants i trencar els estigmes que arrosseguen les malalties mentals.

Més activitats inclusives i una aplicació amb sistema d'audiodescripció

Aquest no és el primer any que la Festa Major de Gràcia dissenya una festa inclusiva, però enguany inclou diferents novetats. Per exemple, a través de l’aplicació mòbil WHERIS, els usuaris amb discapacitat visual podran accedir al programa de la festa mitjançant un sistema d’audiodescripció.

En aquesta mateixa línia, les persones amb discapacitat auditiva van poder gaudir, l'any passat, de 6 activitats en llengua de signes. Aquest any s’amplien i en seran 15, inclosos el Pregó i el lliurament dels premis dels carrers guarnits.

A les visites guiades per a persones amb discapacitat visual i auditiva que es ja es portaven a terme, aquest any se sumaran les visites guiades per a persones amb discapacitat visual al Refugi de la Plaça del Diamant i una aproximació al món casteller a càrrec dels Castellers de Gràcia.

A la Plaça de la Revolució, un espai on l’any passat ja s’hi van dur a terme 7 activitats inclusives, aquest any passen a ser 10, i a la Plaça Joanic hi haurà durant tota la Festa Major activitats adaptades a infants amb diversitat funcional. Pel que fa a les activitats de la Plaça de les Dones del 36, totes elles comptaran amb servei de llengua de signes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article