Més de mil persones alcen la veu contra el terrorisme i la intolerància en dues cerimònies a Barcelona i Cambrils

L'actriu Carme Sansa lloa la diversitat cultural i religiosa de Catalunya com “els millors anticossos contra l'odi”


El Museu Marítim de Barcelona i l'Ajuntament de Cambrils han acollit aquest dijous a la tarda un acte obert a diferents sensibilitats religioses, laics i ateus en memòria de les 15 víctimes de l’atemptat que van patir Barcelona i Cambrils dijous passat.

L’acte celebrat a Barcelona ha donat un espai plural de record a totes les víctimes, de països, creences i tradicions molt diverses i ha fet un crit contra el terrorisme i la intolerància. L'actriu Carme Sansa, que ha conduit l'acte, ha posat en valor la joventut, la immigració i la diversitat cultural i religiosa de Catalunya com els principals elements per construir el futur i lluitar contra l'odi.

L’obertura ha comptat amb la música de l’Orquestra Àrab de Barcelona, que interpretat 'El Cant dels Ocells'. L’actriu Carme Sansa, que ha conduit l’acte, ha llegit els noms de les 15 víctimes mortals i ha agraït la reacció de la ciutadania,  especialment la presència de veïns dels barris Gòtic i Raval, just al costat de les Rambles, de Ripoll, Cambrils, Rubí i Alcanar, representants de les comunitats religioses i de les autoritats.

Sansa ha dit que la cerimònia és "un acte plural, respectuós i inclusiu", i un "mirall de la Barcelona i la Catalunya diversa". "Volem que el nostre model de convivència sigui la nostra fortalesa". Ha citat Gandhi: "No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí". I a Paco Candel: “Catalunya ha de ser un sol poble, amb identitat dinàmica i construïda des de la diversitat”. “Els atemptats han volgut destruir aquesta forma de convivència“, ha dit.

El paper actiu dels joves en l'homenatge a les víctimes

Uns quants joves de diverses confessions també han estat els encarregats de fer una ofrena floral composada per 15 poms, un per cada víctima mortal de l’atemptat, proporcionats per l'Associació de Floristes de la Rambla.

Mentre els joves portaven el ram fins al mosaic de Joan Miró de les Rambles, Sansa ha destacat que la diversitat cultural i religiosa de Barcelona i Catalunya “són el principal element vertebrador de la cohesió i la pau social, els millors anticossos de l'odi i per això homenatges inclusius com aquest animen a seguir creient en la societat oberta i acollidora, com a forma de vèncer la intolerància i la por“.

L'actriu ha acabat la seva intervenció donant especialment les gràcies als joves “una etapa a vegades difícil, i més en temps de crisi, però apassionant”. Així, ha desitjat que la “joventut sigui activa, integrada, amb veu pròpia”, perquè el futur l'han de construir ells, tenint en compte els més grans també, tant nouvinguts com autòctons. “Uns aporten experiència, memòria, altres aporten novetats”, ha conclòs.

Prop d'un miler d'assistents, entre els quals autoritats, uns 300 representants d'entitats religioses, inclòs l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i desenes de representants dels cossos d'emergències.

Pel que fa als representants polítics, hi ha assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre molts d'altres.

Les religions catòlica, musulmana i evangèlica presents en l'acte per homenatjar les víctimes de Cambrils

Cambrils també s'ha sumat a l'homenatge a les víctimes. 200 persones han participat aquest dijous a la tarda en un acte interreligiós celebrat al saló de plens de l’Ajuntament de Cambrils (Baix Camp) per homenatjar les víctimes dels atemptats.

Durant la cerimònia, s’han llegit textos religiosos en defensa de la pau, a càrrec dels representants de les diferents confessions que es practiquen a Cambrils: la catòlica, la musulmana i l’evangèlica.

L’imam de Cambrils ha reivindicat que els musulmans estimen la humanitat i ha cridat a lluitar per la pau perquè “sense pau no hi ha vida”. Al seu torn, l’alcaldessa, Camí Mendoza, ha reivindicat que Cambrils i Catalunya són “terra de pau, acollida i solidaritat” i ha manifestat que “aquí hi cabem tots; som un poble obert a tothom i a totes les maneres de pensar i de creure”.

Durant la seva intervenció l’imam de la mesquita de Cambrils, Mohamed Ouadi, ha expressat el seu condol a les famílies de les víctimes i ha defensat que la dignitat, la justícia i la pau siguin la base de les relacions humanes. “Sense pau no hi ha vida, perquè la pau és l’aigua i l’aire que beuen i respiren les societats. Farem el què faci falta per aconseguir la pau, un bé tan escàs que necessitem, sobretot en moments difícils com aquest”, ha afirmat l’imam, que també ha llegit tres versos de l’Alcorà.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article