Barcelona museitzarà els objectes de condol de la Rambla i reciclarà les espelmes i les flors

Els serveis de neteja han retirat les mostres de condol i treballen per netejar la cera de les rajoles


La Rambla de Barcelona s'ha llevat aquest dimarts al matí amb moltes menys flors, espelmes i objectes de condol per l'atropellament massiu del dia 17 d'agost. L'Ajuntament ha decidit reduir els espais memorials, que havien arribat a obstaculitzar el pas dels vianants i del trànsit, i ha netejat completament el mosaic de Joan Miró. Només ha deixat un petit espai de record al capdamunt del passeig, tocant a la plaça Catalunya.

No obstant això, els ciutadans segueixen dipositant, tot i que a un ritme menor, objectes, cartells o flors per commemorar la tragèdia, i en diversos punts del passeig, com el Palau de la Virreina o el Mercat de la Boqueria, queden petites zones de record. Els serveis de neteja municipals segueixen treballant a la zona del mosaic i al capdamunt de la Rambla per acabar de treure, amb aigua a pressió, la cera de les espelmes enganxada a les rajoles.

D'entrada, tot allò que es retira no es llença. Les flors seques es separen per fer compostatge i les espelmes es reciclaran per fer ciris commemoratius del 17 d'agost. D'altra banda, els objectes i documents que la ciutadania ha deixat en record a les víctimes es traslladaran al Centre de Col·leccions del MUHBA –els objectes– i a l'Arxiu Municipal –els documents. En alguns casos, com els objectes o els escrits adreçats directament a les víctimes, s'oferirà a les famílies la possibilitat de quedar-se aquestes mostres d'afecte de la ciutadania.

Tot torna a la normalitat

La retirada dels espais memorials de les Rambles van començar puntualment a dos quarts d'onze de la nit d'aquest dilluns. Un dels punts més feixucs ha estat precisament el primer, el que hi ha sobre el 'Pla de l'Os', el mosaic de Joan Miró on es va aturar la furgoneta que va atemptar a les Rambles. Els treballs de retirada del memorial del 'Pla de l'Os' s'ha iniciat davant l'atenta mirada de veïns i turistes que a aquella hora passejaven per aquest punt de les Rambles.

L'entrada de les brigades municipals ha provocat un aplaudiment espontani de totes aquestes persones que miraven com la Rambla, mica en mica, començava a recuperar la seva normalitat. Els treballs en aquest punt s'han allargat més de dues hores, abans no s'ha pogut començar a intuir, de nou, el mosaic de Miro al bell mig de les Rambles.

Durant tota la nit els operaris municipals han estat acompanyats per tècnics especialitzats en arxivística, documentació i patrimoni del MUHBA i de l'Arxiu Municipal. Un cop s'hagi documentat tot el material, se'n seleccionarà una mostra per a la seva preservació física.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article