Neix ‘XarXaJoves’, un nou programa d’acompanyament integral a joves amb problemes de salut mental

Un 75% dels problemes de salut mental comencen abans de la majoria d'edat


Amb l’objectiu de facilitar la recuperació dels adolescents i joves amb problemes de salut mental, la Federació Salut Mental Catalunya posarà en marxa aquesta tardor ‘XarXaJoves’, un programa que implicarà, a través de la seva participació social en tots els àmbits de la vida, els joves d’entre 16 i 25 anys.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, i un 75% d’aquests comencen abans dels 18 anys. A més, apunten que les taxes de depressió i ansietat han augmentat entre els adolescents fins a un 70% en els últims 25 anys.

A Catalunya la població atesa als Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil ha anat augmentant gradualment fins a arribar al 4’4% de la població catalana d’entre 6 i 18 anys a l’any 2016. Aquestes xifres demostren la necessitat d'articular respostes per al patiment dels joves, més enllà de l’àmbit escolar i a partir dels 16 anys.

Aquests joves es troben a l’adolescència i la primera edat adulta amb moltes dificultats per definir un itinerari laboral, formatiu i de lleure que els permeti superar la seva problemàtica.

En aquesta edat, l’aïllament genera conseqüències especialment negatives que molt sovint només serveixen per empitjorar la seva situació de salut. Per aquest motiu, les accions del XarXaJoves escapen de les dinàmiques pròpies de les institucions hospitalàries, complementant així el procés terapèutic però donant un altre tipus de resposta a l’adolescent i al seu patiment.

El projecte que s’inicia amb tres experiències pilot de la mà dels Clubs Socials La Brúixola (de l’entitat Salut Mental Ponent, a Lleida), Cap Endavant (de l’entitat AREP, a Barcelona) i Gramenet (de la Fundació Salut Mental Catalunya, a Santa Coloma de Gramenet), durant els propers dos anys. Si l’avaluació demostra la seva eficàcia, l’objectiu serà la seva inclusió en la cartera de serveis de la Generalitat de Catalunya.

Com prevenir el fracàs escolar i laboral

Aquest projecte vol acompanyar i donar suport i recursos suficients als joves que, de vegades, no fan la transició dels centres de salut mental infantil als d'adults, i abandonen el tractament i el contacte social.

L'estigma per tenir un problema de salut i la por al que diran, sovint, estan al darrere d'aquest aïllament, que de vegades es tradueix en fracàs escolar i laboral. Per aquest motiu, el programa vol acompanyar aquests joves cap al món educatiu i laboral, fer reforç i seguiment de la seva vinculació amb els serveis sociosanitaris i promocionar la vinculació amb entitats de lleure de fora del mon de la salut mental.

Amb aquestes accions potenciarà, en definitiva, el seu procés de recuperació i apoderament.

El treball en xarxa es fa indispensable a l’hora de treballar amb la joventut

Aquesta proposta posa també l’accent a establir col·laboracions amb les entitats de lleure d’un territori concret per tal de treballar conjuntament en els suports específics que aquests joves necessiten, també fora de l’àmbit de la salut mental.

XarXaJoves, dins del Club Social, fomenta la relació de la persona atesa amb el seu entorn immediat, el seu arrelament a la comunitat en general i el seu futur vincle amb la resta dels serveis existents a la xarxa i, en definitiva, afavoreix l’exercici de la seva plena ciutadania amb normalitat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article