Quant costa tornar a l’escola? La diferència de més de 600 euros entre la pública i la privada

La Unió de Consumidors de Catalunya reclama més ajuts per als infants en risc d’exclusió


La motxilla, els llibres, l’estoig, el llapis i el bolígraf, l’uniforme, les permanències o les extraescolars. Les despeses que les famílies han de fer abans que els fills tornin a l’escola és interminable i evidencia, un any més, les diferències entre l’escola pública i la privada.

Tal com denuncia la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), hi ha una diferència entre la pública i la privada de més de 600 euros si es tenen en compte les despeses de material escolar amb llibres i l’uniforme amb xandall, una xifra que arriba als gairebé 1.000 euros si s’hi sumen les extraescolars, el menjador i el transport o l’acollida matinal.

“L’escola ens pot arribar a costar uns 1.500 euros per fill! –assenyalen des de la UCC– Les diferents administracions haurien d’incrementar les ajudes als nens amb risc d’exclusió social”. Així, la Unió de Consumidors calcula que la tornada a l’escola d’enguany serà un 9% més cara que l’any passat. De fet, tot i que les despeses de l’escola pública són molt inferiors a les de la concertada a la privada, l’estudi de la UCC posa en evidència que fins i tot a la pública la xifra és per a moltes famílies una despesa inassumible.

Així, a l’escola pública una família haurà de gastar per fill uns 374,50 euros de mitjana entre material escolar amb llibres i uniforme amb xandall. Aquesta xifra arriba als 671,55 euros en el cas de la concertada i als 991,90 euros en el cas de la privada. Si s’hi sumen les permanències, el menjador, el transport o les extraescolars, la despesa a l’escola pública es dispara fins als 649,05 euros. A la concertada és d’uns 1.066,05 euros i a la privada de 1.587,15 euros.

Com estalviar en material escolar?

Per això, avisen des de la Unió de Consumidors, “s’han d’adequar les necessitats amb les possibilitats que cada família tingui”. Recomanen, per aquest motiu, controlar molt bé les despeses, repassar el material que es tingui a casa i fer un llistat del que realment es necessita. També, en cas que es tinguin més fills, aprofitar tot el material que es pugui.

A més, aconsellen a les famílies que no es compri tot alhora ni el mateix establiment, perquè hi pot haver una lleugera variació de preus, i que es vagi amb compte amb les ofertes del ‘Emporti’s tres i pagui’n dos’. Alhora, recorden que cal fugir de les marques i revisar quines peces de roba de l’uniforme es poden seguir emprant d’un any a un altre. També cal evitar, alerten de de la UCC, els crèdits ràpids perquè tenen interessos molt elevats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article