Les famílies afectades per la suspensió de les adopcions a Etiòpia ja són a casa amb els fills

L'Institut Català de l'Adopció trenca relacions amb el govern etíop perquè considera que els processos no són prou segurs


Les 16 famílies catalanes que esperaven l’arribada d’un infant a Etiòpia i que van veure paralitzat tot el procés d’adopció ja són a Catalunya amb els fills. Durant dos mesos, des del passat 21 d’abril, el govern d’Etiòpia va decidir tots els tràmits d’adopció internacional, una paràlisi que ha posat en evidència la manca de seguretat jurídica del país africà. Per aquest motiu, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) ha optat per trencar relacions amb el govern etíop i finalitzar només les adopcions amb les famílies que ja tenien un infant assignat.

Considera el Govern que els processos adoptius “no compleixen amb la seguretat jurídica suficient com per seguir-los tramitant”. De fet, des del 2015 ja no s'accepten nous expedients i només s’estan intentant finalitzar les adopcions que estaven iniciades.

El passat 22 de juny, tots els directors d’infància i família de les comunitats autònomes van acordar no seguir amb les adopcions a Etiòpia i actualment s’està esperant la resolució de tancament de l’adopció en aquest país que ha d’emetre la Dirección General de Servicios para la Familia y la Infancia del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad del govern de l’Estat.

Quan es van detectar els primers endarreriments, el Govern va intensificar fa un any les relacions amb el govern etíop. Per aquest motiu el passat febrer la Generalitat va convidar a Catalunya representants d’Etiòpia amb l’objectiu de tractar directament la resolució dels processos adoptius i alhora, oferir una estada formativa en matèria de protecció a la infància.

Fins i tot a l’abril, arran de la suspensió per part d’Etiòpia dels processos d’adopció internacional, aquests contactes entre governs es van reforçar per tal de desencallar la situació de les 16 famílies catalanes amb infants assignats en aquest país.

“El treball en xarxa amb les famílies i les ECAI ha estat clau per a poder compartir informació rellevant sobre cada cas i resoldre la situació”, ha explicat la directora Agnès Russiñol. De fet, l'ICAA va donar suport a les famílies afectades, amb qui s’ha reunit sis vegades en l’últim any, i va organitzar tres reunions més amb les ECAI catalanes que treballen en aquest país. “Amb el seu coneixement de la realitat etíop han fet una tasca d’acompanyament molt important”, ha assenyalat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article