Entitats de persones sordes alerten que la Llei de Transitorietat “oblida” la llengua de signes

Reclamen que s’afegeixi una esmena en el text per reconèixer-la com a oficial i recorden que la llei actual la protegeix


La setmana passada els grups parlamentaris de Junts Pel Sí i la CUP van presentar la Llei de Transitorietat, la que hauria d’entrar en vigor en cas que guanyi l’opció del Sí al referèndum i que marcarà el full de ruta definitiu cap a la República. La proposta detalla, entre d’altres, com es bastirà el poder judicial, quins seran els drets fonamentals, com es traspassaran les competències a les administracions catalanes o quines seran les llengües oficials del nou Estat. Tanmateix, la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) alerta que la proposta de llei “s'ha oblidat” de la llengua de signes.

“No pot ser que s’oblidin d’esmentar-la al costat del català, l’aranès o el castellà!”, alerten en un vídeo que ja es difon amb èxit entre el col·lectiu de persones sordes de Catalunya. De fet, a la FESOCA li sorprèn l’omissió perquè la Llei 17/2010, aprovada pel ple del Parlament, ja contempla en seu preàmbul “la voluntat de protegir i difondre la llengua de signes catalana”. “Convindreu que mal poden emparar-la i fomentar-la si ni tan sols en recorden l’existència”, es lamenten.

 

Tot i que són conscients des de la FESOCA que les circumstàncies que envolten la Llei de Transitorietat són “especials” i que cal aprovar-la imminentment, demanen als grups parlamentaris que hi afegeixin una esmena en el text per tal d’oficialitzar la llengua de signes catalana (LSC). “Exigim una addició al text, abans que se sotmeti a votació, que esmenti la LSC en igualtat de condicions”, demanen.

“Que no es vol comptar amb nosaltres, habituals o esporàdics de la LSC, per a la imprescindible reconstrucció nacional?”, es pregunten des de la FESOCA amb desconcert. De fet, recorden des de la federació que la llengua de signes té a Catalunya, actualment, més usuaris que parlants de l’aranès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article