Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva de la SIDA

L'espai per a la detecció de la malaltia acusa el Govern de “dilatar” la distribució de la profilaxi malgrat que s'ha demostrat efectiva


Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la Profilaxi Preexposició (PrEP), la pastilla que prevé la SIDA. Així ho han anunciat aquest dimarts els responsables del BCN Checkpoint, el centre de prevenció i detecció de la síndrome, que acusen el Govern i a l'Estat espanyol de “dilatar” la distribució del medicament. El nou centre obrirà les seves portes el 18 d'octubre, al costat del mateix BCN Checkpoint, que atén 7.000 persones l'any, i ocuparà uns 200 metres quadrats, amb laboratori inclòs. 

El doctor Pep Coll, responsable mèdic del nou centre i investigador d’IrsiCaixa, ha explicat que el BCN PrEP·Point està cridat a ser un actor important en el procés d’implementació de la PrEP a Catalunya. “Malgrat que les autoritats sanitàries del nostre país segueixen endarrerint incomprensiblement l’aprovació de la PrEP, al centre tindrem capacitat per oferir aquesta nova eina preventiva a algunes de les persones que més la necessiten en el marc d’estudis”.

Coll ha explicat que l'efectivitat de la pastilla ronda el 90% i té pocs efectes secundaris, lleus i moderats, que són plenament reversibles. Així mateix, han explicat que el tractament amb la PrEP costa uns 400 euros mensuals amb les pastilles de marca, però només 50 euros mensuals per als medicaments genèrics, fets a l'Índia, tractament que durarà el temps que el pacient consideri que practica sexe amb risc.

En canvi, una persona infectada té un tractament vitalici, calculat en uns 150.000 euros. Actualment es calcula que unes 1.500 persones a Espanya prenen aquesta pastilla, aconseguint-la al mercat negre, per internet o per coneguts que viuen en països on és legal. Pujol calcula que a Catalunya la prendrien uns 1.500 o 2.000 homes. Per a ell, és com la dispensació de xeringues esterilitzades pels drogoaddictes, o fins i tot com la profilaxi per la malària que prenen els turistes occidentals en països tropicals.

L'Estat i el Govern “dilaten” la distribució de la pastilla

Per tot plegat, els responsables de BCN Checkpoint han acusat l'Estat espanyol i el Govern de no permetre la seva dispensació de forma lliure i oberta, mentre en molts països europeus, Austràlia i Estats Units, ja s'ha demostrat la seva efectivitat en la reducció de la transmissió de la infecció, sobretot entre el col·lectiu gai. Per això, demanen que els anunciats estudis es realitzin el més aviat possible i comportin, a continuació, el permís per distribuir aquesta pastilla de forma absolutament legal.

"Encara que a Catalunya des de fa uns anys tinguem l’epidèmia relativament estabilitzada, no ens conformem a seguir registrant més de 800 noves infeccions l’any, la majoria en el nostre col·lectiu”, ha explicat el director del centre gestionat per NOMSHispanosida, i ha afegit que “seria moralment inacceptable no fer tot el possible per implementar-les i començar a estalviar infeccions”.

En aquest sentit, Joseph Candeloro, col·laborador del centre i activista pro-PrEP, ha ofert el seu testimoni com a usuari i ha lamentat que l’Estat espanyol s’estigui quedant a la cua en el procés d’implementació d’aquesta eina preventiva. Candeloro, procedent de San Francisco, ha explicat que amb aquesta pastilla ja no té “por” als contactes sexuals amb altres homes, ja que anteriorment mai estava segur de la salut de la seva parella, i ara ell té el “control”.

Unes xifres que augmenten cada any

Segons dades de BCN Checkpoint, el VIH entre gais ha augmentat un 44% del 2005 al 2014 a l'Europa occidental, un 129% a Catalunya del 2001 al 2013, i suposen el 82% dels casos detectats a Barcelona, prop de 300. Des que va començar a funcionar el 2006 aquest centre de salut comunitària, el número de proves diagnòstiques ràpides de VIH han passat de 1.000 a 12.000 anuals, el diagnòstic tardà s'ha reduït a la meitat.

Això suposa un gran avenç, segons Pujol, perquè ha recordat que el virus no es pot transmetre quan l'infectat ja està en ple tractament. Si el diagnòstic és precoç i el tractament se segueix des del moment immediatament posterior, el risc d'infectar a més població és quasi inexistent. Per tot això, Pujol considera que el retard en l'aprovació de la PrEP fa que Barcelona “devaluï” la seva imatge i sigui “un terreny de risc en l'àmbit sexual”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article