El Parlament aprova l’Agència Catalana de Protecció Social, un dels pilars per a la desconnexió

La nova llei de la seguretat social permetrà a l'ens centralitzar totes les prestacions i gestionar els recursos dels serveis socials


El Parlament ha aprovat aquest dijous una de les anomenades lleis de desconnexió. Amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, s’ha donat llum verda a la llei de la seguretat social catalana, que posa en marxa l’Agència Catalana de Protecció Social. L’organisme centralitzarà totes les prestacions dels catalans i haurà de posar ordre en les 79 prestacions de tipus econòmic i en les 90 de serveis que es poden sol·licitar a Catalunya.

“L’Agència Catalana de Protecció Social serà una eina imprescindible”, ha defensat la consellera Dolors Bassa, tal com també ho ha fet el diputat de Junts pel Sí, Chakir el Homrani, un dels membres de la comissió que ha propiciat la normativa. El diputat de la CUP, Albert Botran, però, ha recordat que perquè l’organisme sigui plenament autònom encara cal resoldre si les prestacions econòmiques podran integrar els serveis socials i si podrà assumir totes les competències en prestacions, com ara les pensions.

Bassa ha demanat, en la seva intervenció, “confiança” en el Govern per acabar de desplegar totes les competències del nou ens. Tanmateix, la resta de grups de l’oposició (C’s, PSC, CSQP i PP), que havien presentat fins a 74 esmenes reservades i deu esmenes subsegüents al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que han estat denegades, s’hi ha oposat en bloc. Consideren des de l'oposició que la nova llei està a mig camí entre els desitjos sobiranistes i les obligacions com a comunitat autònoma i l'han qualificat de “nyap”.

Així, l’organisme tindrà com a funcions principals, desplegar un sistema de protecció social català, gestionar de forma centralitzada totes les prestacions, organitzar i gestionar els recursos dels serveis socials. L’ens s’ha de finançar, entre altres fonts, amb els recursos derivats de les contribucions al sistema de protecció social en el marc de les competències que en cada moment tingui atribuïdes la Generalitat.

Per a fer-ho, l’Agència Catalana de Protecció Social elaborarà els concerts, convenis, encàrrecs de gestió o altres tràmits amb entitats públiques o privades. També s’encarregarà de delegar competències als ens locals o serveis i activitats materials a entitats socials o empreses. L’ens tindrà una presidència, elegida pel Parlament a proposta del Govern, un consell general, un consell assessor, un consell de participació i una direcció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article