La Llei de Transitorietat finalment recull la llengua de signes tal com demanaven les entitats

La Federació de Persones Sordes de Catalunya celebra que s’hagi inclòs al darrer moment la demanda del col·lectiu


L’avís que la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) va fer als grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP perquè modifiquessin la Llei de Transitorietat i incloguessin la llengua de signes catalana ha donat el seu fruit. Aquest dijous de matinada, el Parlament ha aprovat la norma i hi ha inclòs la demanda.

Sense necessitat d’una esmena, a l’article 24 sobre drets lingüístics s’hi ha afegit la llengua de signes a més de les llengües catalana, occitana i castellana, tal com estableix la Llei 1/1998 de política lingüística.

Aquest dimarts, com recollia el Social.cat, la FESOCA alertava en un vídeo que es va difondre amb èxit entre el col·lectiu de persones sordes de Catalunya la necessitat de poder participar en la “imprescindible reconstrucció nacional”. Es lamentaven que els grups parlamentaris s’havien “oblidat” d’incloure la llengua de signes en la Llei de Transitorietat. “Convindreu que mal poden emparar-la i fomentar-la si ni tan sols en recorden l’existència”, deien.

Ara, en canvi, ja han difós el seu agraïment a través de les xarxes i, des d’entitats com la Plataforma Volem Signar i Escoltar, consideren la modificació “una gran notícia” per al col·lectiu. De fet, tal com han recordat aquesta setmana les organitzacions, la llengua de signes té a Catalunya, actualment, més usuaris que parlants de l’aranès. “La llengua de signes l'usen 25.000 catalans, l'aranès només 6.000!”, ha expressat en algunes ocasions Antonio Martínez Álvarez, president de la FESOCA.

La llei d’accessibilitat per a persones sordes es va aprovar el 2010 i marca, entre d'altres, que Ensenyament ha de fomentar dues línies d’aprenentatge: la de tradició oralista, en què s'ajuda els nens sords només a aprendre a llegir els llavis, un exercici que és eficaç només en situacions molt concretes; i la bilingüe, en què aprenen la llengua de signes. Des del 2005, la llengua de signes catalana disposa d’una gramàtica bàsica compendiada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article