Barcelona oferirà recursos a metges i professors per abordar les seqüeles psicològiques del 17-A

La Taula de Salut Mental posa el focus en les persones que no han tingut relació amb l'atemptat però que poden sentir-se malament

La Taula de Salut Mental impulsada per l'Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest dijous donar recursos i formació a metges i professors per abordar les possibles seqüeles psicològiques dels atemptats del 17 d'agost tant de pacients com d'estudiants. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha apuntat que els centres d'atenció primària i les escoles poden ser una “bona porta d'entrada” per a aquelles persones que no han tingut una relació directa amb els atacs terroristes però que poden sentir angoixa, por, no dormir bé o menjar menys.

“Els professionals han d'estar capacitats si s'encén algun senyal d'alarma”, ha apuntat Tarafa. Per això, el Consorci d'Educació i l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona ja treballa en recursos pedagògics que els mestres puguin utilitzar en les seves classes. La Taula farà un seguiment com a mínim durant un any, amb reunions cada dos o tres mesos.

Quan ja han passat un parell de setmanes dels atemptats del 17-A, l'Ajuntament de Barcelona s'ha proposat ajudar a assumir les seqüeles psicològiques que poden emergir en els propers mesos, tant entre els col·lectius vulnerables com també entre aquells veïns de la ciutat que no han tingut una relació directa amb l'atemptat però que poden sentir por o angoixa.

Després de la primera resposta d'emergència del CUESB, el consistori treballa ja per donar recursos i formar els professionals dels centres d'atenció primària i de les escoles, ja que aquests poden ser dos bons canals d'entrada per aquells problemes psicològics que es manifestin en relació als atacs terroristes. “Cal reforçar, ser proactius i anticipar-nos al que pot passar. Això no s'acaba en un mes o dos, hem d'estar atents durant entre sis i dotze mesos”, ha apuntat la segona tinent d'alcaldia Laia Ortiz després de la reunió de la Taula de Salut Mental.

En matèria d'educació, s'estan preparant ja materials pedagògics per als professors, i també es reforçaran els equips d'assessorament i la seva coordinació amb els centres. Es donarà també formació als metges, perquè puguin detectar aquells símptomes que podrien derivar en estrès posttraumàtic.

L'objectiu de l'Ajuntament és comunicar més i millor a la ciutadania aquells mecanismes i serveis psicològics que poden utilitzar per canalitzar el sentiment de por. També es treballarà en les atencions grupals, com per exemple en el cas d'entitats del Raval.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article