Experts i famílies afectades alerten dels greus efectes que pot tenir en el nadó beure durant l’embaràs

En el Dia Internacional per a la Prevenció del Síndrome d’Alcoholisme Fetal, les entitats recorden que el 40% de les dones beuen alcohol durant els primers mesos d’embaràs


Consumir alcohol durant l’embaràs pot tenir efectes negatius en el bebè. Aquesta és una evidència que els científics han confirmat els darrers anys. Els trastorns en els infants, que poden ser molt greus, es coneixen com a Síndrome d’Alcoholisme Fetal (SAF). Justament per conscienciar la ciutadania, aquest dissabte es commemora el seu Dia Internacional per a la Prevenció del SAF i famílies, experts i Govern ho celebren amb campanyes de visibilització.

Alerten des del Departament de Salut que els nounats que han estat exposats a l’alcoholisme de la mare no només poden tenir els TEAF sinó que també tenen més risc de patir síndrome d'abstinència, una mort sobtada, infeccions, defectes congènits, problemes d'aprenentatge i comportament. Aquest risc augmenta en funció de la dosi, el moment del consum–sobretot si es fa en els primers tres mesos de la gestació–, la freqüència i la durada de l’exposició a l’alcohol, la predisposició biològica individual i els factors genètics i ambientals,

El SAF afecta tres de cada mil naixements

Tot i que en general, la majoria de les dones deixen de consumir alcohol i altres drogues durant l’embaràs, un estudi fet a l’Estat espanyol ha constatat que al voltant d’un 40% en consumeixen durant el primer trimestre i que un 17% ho segueix fent en el darrer i, per tant, posen en risc els seus nadons.

Així, s’estima que els trastorns de l'espectre de l’alcoholisme fetal afecten entre 0,5 i 3 naixements de cada 1.000 a la majoria de poblacions, però aquesta prevalença pot ser més elevada en determinats subgrups poblacionals exposats a consums d’alcohol importants.

Un embaràs sense alcohol, l’única prevenció possible

L’única prevenció eficaç i possible per evitar la SAF és simplement no beure durant l’embaràs. De fet, els professionals de la salut recomanen ni tan sols consumir aquelles begudes que són sense alcohol o “0,0%”. Per tal de sensibilitzar la població en general, des de la conselleria impulsen el programa Embaràs sense alcohol i sense drogues. A més, també es treballa amb les associacions de famílies afectades, que reben suport psicològic i mèdic.

L’Agència de Salut Pública ha engegat un grup de treball, juntament amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció i les unitats especialitzades de l’Hospital Clínic, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital de la Vall d’Hebron, per tal de conèixer millor l’abast i l’impacte del SAF en el context català i, específicament, entre els nens adoptats de l’Europa de l’Est, i per identificar i donar resposta a les necessitats a nivell social i de salut de les persones afectades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article