La Generalitat inicia les adopcions a Sèrbia

L'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció es reuneix amb l'Autoritat Central en matèria d'adopció internacional del govern serbi

El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies i la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, Agnès Russiñol, s’han reunit amb els seus homòlegs del Ministeri de Treball, Ocupació, Veterans i Política Social del govern de Sèrbia i amb els responsables d’adopció d’aquest país per reforçar els circuits de comunicació entre les dues autoritats centrals. Justament fa sis mesos que es va realitzar la primera adopció d’un infant serbi per part d’una família catalana. Actualment ja són tres les adopcions que s’han realitzat, segons ha indicat el Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Durant la reunió, els representants de l’ICAA i els responsables de govern de Sèrbia han valorat “molt positivament” la col·laboració de responsabilitat compartida iniciada i han convingut seguir treballant conjuntament en l’àmbit de l’adopció internacional.

De la mateixa manera, la delegació catalana ha posat de manifest quines competències i funcions desenvolupa, com treballa i quins serveis presta a la ciutadania, sempre amb l’objectiu de respectar i complir els requisits dels països d’origen, garantir la legalitat de les adopcions internacionals i procurar el benestar dels infants sigui quin sigui el seu lloc d’origen.

El Departament de Treball, Afers Socials i Família recorda que l’ICAA es reuneix de manera habitual amb aquells governs amb els quals acorda iniciar processos d’adopció. Aquest contacte serveix per aprofundir sobre el terreny en el sistema de protecció a la infància d’aquestes països i serveix, també, per realitzar un intercanvi d’experiències entre governs. En aquest sentit, el secretari d’Afers Socials i Famílies i la directora de l’ICAA han visitat un centre de famílies d’acollida on se’ls ha explicat totes les accions que realitzen per la cerca, valoració i formació de les famílies acollidores.

El govern serbi ha traslladat a la Generalitat la seva expertesa en aquest l’àmbit, ja que en aquest país, el 90% dels infants que estan en el sistema de protecció conviuen amb aquestes famílies. Així mateix, els representats de la Generalitat també han visitat un centre d’infants tutelats per conèixer les seves metodologies de treball. En aquest recurs hi viuen el 10% dels infants del sistema de protecció de Sèrbia.

L’adopció a Sèrbia

Sèrbia és un país signatari del Conveni de 29 de maig de 1993 relatiu a la protecció del Nen i a la Cooperació en matèria d’Adopció Internacional. Aquest Conveni està en vigor des del dia 1 d’abril de 2014. A Sèrbia, l’adopció nacional és prioritària. Els infants susceptibles d’adopció s’inscriuen en un registre nacional. Només els infants als que, en el termini d’un any, no se’ls ha trobat una família nacional, passen a ser aptes per l’adopció internacional.

A Catalunya, l'Ecai Créixer Junts és l’entitat acreditada per tramitar expedients d’adopció a Sèrbia de les famílies catalanes que així ho sol·liciten. Créixer Junts va ser acreditada pel Ministeri de Treball, Ocupació, Veterans i Política Social el 26 de juliol de 2016 i a Catalunya el dia 17 d’octubre de 2016. Sèrbia se suma als 28 amb qui actualment la Generalitat manté una col·laboració oberta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article