L’inventari en memòria del 17-A aplega 5.000 objectes i 27 capses de documents gràfics

Els tècnics inicien la catalogació de les mostres d'afectes, que seran tractades i es mostraran en una exhibició coincidint amb el primer aniversari dels atemptats

Tècnics del Museu d'Història de Barcelona (MUHMA) i l'Arxiu Municipal de Barcelona (AMB) han iniciat la tasca de tractament i documentació dels objectes i documents que la ciutadania va dipositar en diferents punts de la Rambla en homenatge a les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost. Es calcula que en total s'han recollit 155 caixes amb uns 5.000 objectes i 27 capses de documents gràfics que, un cop tractats i triats, serviran per “construir una memòria dels fets tràgics del mes d'agost”.

Segons el primer mostreig dels objectes recollits, els peluixos , amb un 75% del total, són els més abundants, seguit per joguines i objectes personals, entre d'altres. Pel que fa a les inscripcions, les més habituals són No tinc por i Tinc por al fanatisme. L'objectiu de l'Ajuntament de Barcelona és posar el material seleccionat a disposició de la ciutadania a través de plataformes digitals coincidint amb el primer aniversari dels fets.

La feina d'inventari i catalogació de tots els objectes d'homenatge a les víctimes de l'atemptat a la Rambla recollits la nit del 28 al 29 d'agost s'està fent al centre de col·leccions del MUHBA a la Zona Franca. Unes tasques que s'estan fent procurant tenir en compte i incorporar l'experiència viscuda per altres ciutats que han viscut processos de dol semblant com ara París, Madrid o Manchester, per exemple.

El protocol de treball preveu en una primera fase fer un inventari i catalogació dels objectes recollits tenint en compte el seu punt exacte de procedència. Fins ara s'han identificat 150 punts memorials. Un cop catalogat tot el material, hi haurà una fase d'anàlisi i avaluació dels objectes i material gràfic recollits per tal que pugui ser participada i estudiada.

Tant pel que fa als objectes com al material gràfic, un primer triatge consisteix en separar tot aquell material danyat abans d'etiquetar-lo i catalogar-lo amb l'objectiu de preservar-ne una mostra el més representativa possible. Segons ha explicat Montserrat Bertran, directora de l'arxiu municipal contemporani de Barcelona, els documents en paper i cartró són els que més problemes de conservació presenten, especialment els que es van recollir a la capçalera de la Rambla passat el 29 d'agost que es van veure afectats per la pluja. Junt amb l'aigua, la parafina i la cera són altres elements que han fet malbé molts documents recollits i que en alguns casos s'intentaran recuperar.

Tot i que els treballs no han fet més que començar, les primeres caixes que s'han obert revelen que els objectes més repetits són els peluixos, que fins ara representen més del 70% del total, i altres objectes personals com samarretes, gorres, mocadors o banderes. Pel que fa al material gràfic, s'han recollit des de post-it amb missatges en diferents idiomes a cartolines de diferents mides i missatges.

Segons Joan Roca, director del MUHBA, l'objectiu final de tot aquest treball, que s'allargarà mesos, és aconseguir que tot el material seleccionat sigui accessible i consultable per part de la ciutadania a través de les plataformes digitals de l'Ajuntament i que, amb una visió de conjunt, arribin a configurar una memòria integral de la resposta ciutadana als atemptats del 17 d'agost.

La totalitat del material recollit es digitalitzarà i la tria del material que es preservarà, com ha explicat Montserrat Bertran, es farà en base a un informe tècnic que elaboraran els experts i que decidirà la comissió d'avaluació i accés de l'Ajuntament de Barcelona.

Espelmes commemoratives del 17-A

Pel que fa a les més de 30.000 espelmes recollides, una entitat social s'encarregarà de coordinar l'ús de la parafina per dissenyar un model d'espelma commemorativa de l'atemptat. Els beneficis que s'obtinguin de la seva venda es destinaran a donar feina a perdones sense llar i dones de presons. L'últim espai memorial que queda a la Rambla, el que està a tocar de la plaça de Catalunya just al darrera de la boca de metro, es mantindrà actiu fins a l'inici de les festes de la Mercè.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article