Ensenyament cedeix a la pressió i es compromet a refer el decret de menjadors escolars

Mestres i famílies reclamen participar en el procés de redacció de la nova proposta

El Departament d’Ensenyament s’ha fet enrere i refarà la proposta de decret sobre menjadors escolars tal com reclama la comunitat educativa i com va instar a fer-ho el Parlament el passat 8 de setembre. El text havia despertat la polèmica, perquè ni mestres ni famílies hi havien pogut participar del debat i perquè consideraven que permetia “fer negoci” amb les cantines.

Ensenyament ha matisat aquest dimecres que no ha retirat la proposta de decret de menjadors que havia començat a discutir amb els agents educatius, sinó que el que s’ha fet és tornar a engegar el procés participatiu amb “una nova mirada” i “una nova voluntat de consens”, però a partir del mateix text base. Des d’Ensenyament també s’ha admès que aquest text ha recollit crítiques des que s’ha començat a mostrar als diferents agents socials, i afirmen que ara es tracta de tornar a seure amb un esperit més constructiu i col·laboratiu.

Des de la comunitat educativa reclamen que el servei de menjador sigui “públic i vinculat directament amb el dret a l’educació i el dret a l’alimentació”. També creuen que ha de ser “gratuït i universal” i que la gestió directa s’ha de decidir pensant en el projecte educatiu del centre en el seu conjunt i comptant amb la participació de tota la comunitat educativa.

En aquest sentit, des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnat (FaPaC) es reclama que també les famílies participin en la redacció del nou decret de menjadors. Alhora, demanen que cada centre gestioni les seves cantines seguint “criteris socioeducatius, ambientals, de proximitat i d’economia social i donant valor a nivell de qualitat nutricional i pedagògica”.

Una moció que tampoc reconeix el menjador com a gratuït i universal

La comunitat educativa, que es va reunir aquest dimarts amb la consellera Clara Ponsatí, on van arrencar-li el compromís d’iniciar de nou un procés participació per a elaborar una nova proposta de decret, també lamenta que fins i tot la moció que va presentar Catalunya Sí que Es Pot i que es va aprovar al Parlament el passat 8 de setembre, en què es demana al Govern refer el text, tampoc contempla finalment el servei de menjador com a “gratuït i universal”, un dret que reconeix tant la Constitució com l’Estatut, perquè no va rebre els vots favorables ni de Junts pel Sí ni de Ciutadans.

“Malauradament, la moció deixa entreveure que la cessió de la gestió del servei de menjador continua sent voluntat de l'administració, afavorint que aquesta gestió pugui quedar en mans d'aquelles empreses privades amb capacitat econòmica per guanyar el concurs públic”, alerten des de la FaPaC en un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article