La Renda Garantida de Ciutadania comença a implementar-se

L'ajuda permet cobrar als beneficiaris prestacions de fins a 564 euros lligats a un pla d'inserció laboral i inclusió social


Després de superar totes les negociacions i els tràmits parlamentaris sorgits d'una ILP que va recollir més de 120.000 signatures, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) es comença a implementar aquest divendres. Els beneficiaris de l'ajuda podran cobrar fins a 414 euros i 150 euros més en funció del compromís amb el pla d'inserció laboral o inclusió social. Aquesta, la de 564, serà la quantia inicial, però la llei preveu que s'anirà augmentant fins el 2020, quan els beneficiaris cobraran el 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), estimat actualment en 664 euros al mes. Per posar en marxa la RGC, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies contracta 403 professionals.

Així, a partir d'aquest divendres i segons els càlculs del Departament, les 27.000 persones que ara cobren la Renda Mínima d'Inserció (RMI) que actualment és de 426 cobraran de manera automàtica i sense fer cap tràmit la nova prestació, és a dir els 564 euros, que correspon al 85% de la quantia prevista per al 2020. La prestació varia en funció dels membres de la unitat familiar i pot arribar a ser de 1.200 euros, el 2020, per a unitats familiars de fins a cinc membres. L'objectiu de la RGC és disposar d'una prestació econòmica per a persones que no disposin dels ingressos mínims per a una vida digna però amb la condició de comprometre's a treballar per a la seva inclusió social i laboral.

La resta dels possibles beneficiaris podran fer la sol·licitud a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya, que ja tenen 500 cites prèvies programades, després que durant el mes d'agost, tant el Departament com els impulsors de la ILP hagin fet campanyes de promoció de l'ajuda a través de punts d'informació i la web que s'ha posat en marxa. Des del Departament no s'ha volgut avançar la previsió de persones que es beneficiaran de la RGC els propers mesos, però es calcula que fins a finals del 2020, els expedients únics siguin uns 70.000.

Les persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania han de ser majors de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser beneficiàries d'una prestació pública o privada de servei residencial. També han d'estar empadronades a Catalunya i tenir-hi residència durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, així com no disposar de propietats a banda de l'habitatge habitual.

En aquesta primera fase, la RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals, un dels esculls en el període de negociació amb els impulsors de la ILP. Un dels altres punts que va allargar la negociació abans d'entrar a tràmit parlamentari va ser el significat del silenci administratiu, i finalment, si es dona aquesta condició, s'entendrà que l'ajuda ha estat acceptada.

Els sol·licitants que tinguin dret a la prestació cobraran la quantia amb efecte retroactiu des del 15 de setembre, malgrat que la cita prèvia estigui programada per més endavant. Aquesta nova renda s'ha percebut com un dret subjectiu, és a dir, que no va percebut a la disponibilitat pressupostària.

La Taula del Tercer sector ha qualificat d'“excel·lent notícia” la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania perquè “permetrà millorar les condicions de vida de moltes persones que es troben en una situació de vulnerabilitat”. Tanmateix, les entitats de la Taula confien que la Renda Garantida que es comença a tramitar avui “permeti reduir els índex de pobresa a Catalunya en un futur proper”.

Una llarga trajectòria

La Mesa del Parlament va obrir la tramitació de la ILP el març del 2013 i després que s'haguessin recollit 121.191 signatures, quan en són necessàries 50.000 per poder tramitar una ILP. Després d'una llarga negociació, els promotors de la ILP i el Govern van assolir un preacord el 10 de maig i l'acord final es va signar cinc dies després. El Ple al Parlament va aprovar, per unanimitat, aquesta nova prestació, el 12 de juliol passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article