Barcelona inclou per primer cop les addiccions tecnològiques dins el Pla d’Acció sobre Drogues

El consistori calcula que l’adicció a les pantalles podria afectar al voltant del 3% dels adolescents de la ciutat


Per primera vegada el Pla d’Acció sobre Drogues de la ciutat de Barcelona també prevendrà sobre les addiccions tecnològiques, com poder ser el joc patològic o la dependència excessiva de les pantalles. Els motius, segons el consistori, és que la patologia podria afectar al voltant del 3% dels nois i noies de la ciutat. Per aquest motiu, el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Horta-Guinardó actuarà com a centre especialitzat en l’atenció a la població adolescent i jove per donar resposta a aquest tipus d’addició.

La resta del pla, que s’allargarà fins al 2020, té com a missió principal reduir el consum de drogues i explicar les repercussions negatives que té en la comunitat. Així, el pla treballa tant en drogues il·lícites com amb substàncies que són de circulació legal en el mercat, sobretot l'alcohol. Així, des que va néixer el pla, el 2004, fins al 2016, el nombre de xeringues recollides a la via pública ha baixat de les 14.000 unitats mensuals fins a les prop de 2.000. A més, del 2004, al 2008, el consum de tabac regular a 4rt d’ESO voltava el 20% i, ara, està per sota del 13%.

Com a novetats del pla d'enguany hi ha també, tal com ha anunciat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, més actuacions per reduir l'alcoholisme, ja que és la primera droga en demandes de tractament i perquè es calcula que al voltant del 5% dels homes i el 4% de les dones fan un consum de risc d’aquesta substància. En concret, dels 4.242 inicis de tractament per trastorn per ús de substàncies durant l’any 2016, més de la meitat tenia a veure amb l’alcohol.

A més, es crearan dues línies d’actuació per atendre dones usuàries de drogues que estan en risc de patir violència i abusos i es posarà en marxa una campanya per abordar els risc per a la salut que suposen les pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues. A més, s’analitzarà la prescripció legal de fàrmacs amb gran potencial de generar addició per limitar-ne el seu ús.

Lluita contra l’estigma

El pla també contemplarà la lluita contra l’estigma que tradicionalment s’associa a les drogodependències. Entre d'altres es posarà a disposició dels usuaris recursos per a la inserció laboral, tallers ocupacionals i espais de cerca de feina dins dels centres d’atenció a usuaris de drogues, i es potenciaran itineraris de recerca d’ocupació o adaptabilitat al mercat laboral.

Barcelona té una xarxa d’atenció a les addiccions que compta amb 15 Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) en drogues, dels quals set són gestionats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, juntament amb un bus específic per reducció de danys i un vehicle per a distribució de metadona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article