Les vuit universitats públiques catalanes condemnen la coerció de la llibertat d’expressió

Les universitats de Vic i Girona qualifiquen de “greus” les detencions d'alts càrrecs per part de la Guàrdia Civil i els escorcolls


Totes les universitats públiques catalanes han emès un comunicat en què condemnen “els episodis coercitius de la llibertat d'expressió que s'estan produint en els darrers dies”. Per això, reclamen “el diàleg com l'única via possible per l'enteniment en democràcia des del convenciments que la llibertat d'expressió i el respecte a l'altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia”.

Així mateix, els vuit rectors de les universitats catalanes reclamen a totes les autoritats i institucions que actuïn “amb un respecte escrupolós a aquests valors originals de la democràcia i de la llibertat”. El comunicat el signen, en concret, Margarita Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona (UdG); Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona (UB); Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida (UdL); Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Joan Anton Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

A més, tant la Universitat de Vic com la Universitat de Girona també se sumen les concentracions de sindicats, entitats sobiranistes i ciutadania en favor de les institucions catalanes i en defensa de la democràcia. Així ho han comunicat en dos comunitats públics, en què es posicionen en favor del Govern i qualifiquen de “greus” les detencions d'alts càrrecs per part de la Guàrdia Civil i els escorcolls.

En el seu manifest, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya reclama “solucions polítiques als problemes polítics”, i subratlla que el mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes és el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble a través del vot. Per altra banda, el Consell de Govern de la Universitat s'ha adherit al Manifest del Pacte Nacional pel referèndum.

També la Universitat de Girona condemna les accions que el govern espanyol està fent “contra el referèndum de l'1-O” i les qualifica de “repressives”, en referència als darrers escorcolls i detencions que s'estan produint aquest dimarts. La institució manifesta el seu rebuig a aquestes accions que, assegura, “han generat una situació insostenible que només pot superar-se per la via democràtica”.

Al comunicat, recorden que el passat mes de juny el claustre va aprovar donar suport, amb un 88% dels vots, l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum. Per tot plegat, insten a la comunitat universitària a mobilitzar-se i a manifestar “lliurement el seu desig de democràcia”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article