Salut impulsa una nova edició del programa per als cuidadors de pacients amb Alzheimer

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer i es calcula que a Catalunya més de 86.000 persones tenen la malaltia


Aquest dijous se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència en les persones grans. S’estima que a Catalunya més de 86.000 persones tenen Alzheimer. Com a conseqüència de l’envelliment de la població, cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia.

El Departament de Salut enguany posarà en marxa una nova edició formativa del Programa Cuidador Expert Catalunya a diferents centres sanitaris de Catalunya. Més de cent cuidadors ja han passat per aquests grups, que funcionen des de l’any 2015.

El programa promou el canvi d’hàbits del cuidador

El Programa té com a finalitat, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències del cuidador expert amb la resta de cuidadors, promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona que cuida. S’adreça a cuidadors de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, dany cerebral o d’infants amb una malaltia crònica.

El Programa consta de nou sessions d’una hora i mitja de durada cada una, al llarg d’uns dos mesos i mig. Amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup, el nombre de places de cada sessió és limitat. Durant les sessions, el professional sanitari (metge, infermer o treballador social) desenvolupa un paper d’observador tot i que, en el cas que sigui necessari, també pot actuar o intervenir.

Aquest és un dels projectes que el Departament de Salut té en marxa per donar resposta a les necessitats de les persones amb demències. L’any 2012 també es va impulsar la targeta sanitària individual Cuida’m o TSI Cuida’m, que identifica aquelles persones que, per les seves característiques clíniques, necessiten un conjunt d’actuacions diferenciades en la seva relació amb els professionals i els serveis sanitaris. En aquests moments ja disposen de la targeta més de 5.000 persones de les quals 876 tenen un diagnòstic d’Alzheimer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article