SICAR reclama millores en la persecució penal del delicte de tràfic d’éssers humans

Per primera vegada, l'entitat ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional sobre un cas que, després de sis anys, ha estat arxivat


SICAR cat, programa d’atenció integral a víctimes del tràfic d’éssers humans, reclama millores en la persecució penal d'aquest delicte i en l'accés a la justícia de les víctimes per evitar la seva revictimització. L'entitat denuncia que, malgrat la reforma el 2015 de l'article del Codi Penal que reconeix el tràfic d'éssers humans com a delicte i de la instrucció 6/2016 de la Secretaria d'Estat que sistematitza l'atenció a les víctimes, “la persecució penal té escàs impacte”.

Els motius que cita l'entitat són la manca de sensibilitat i insuficient formació tècnica dels diferents professionals que intervenen amb les víctimes i que els processos penals s'allarguen massa. Per tot plegat, consideren que la recuperació de les víctimes és encara més dolorós.

Un cas d'empara no respectat

En concret, SICAR explica un cas que exemplifica aquestes dificultats. Per primera vegada, l'entitat ha presentat un recurso d'empara davant el Tribunal Constitucional perquè considera que s'han vulnerat els drets més fonamentals d'una de les seves usuàries.

La Lisa (nom fictici) que va ser traficada sent menor i explotada en diferents ciutats d'Espanya durant més de quatre anys i que va denunciar la seva situació. Després de sis anys de vaivens judicials, el cas d'aquesta no ha obtingut, segons l'entitat, cap resultat positiu, tot i haver col·laborat durant tot aquest temps amb la investigació dels fets.

La fase d'instrucció va durar cinc anys. No obstant això, SICAR denuncia que no es va dur a terme una investigació eficaç i diligent. Davant la falta de proves, no es va arribar a celebrar el judici oral i es va arxivar el cas. Per això, SICAR ha decidit impugnar-ho.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article