Granollers reivindica els drets de les persones sordes

La ciutat va acollir aquest cap de setmana una manifestació a favor de la llengua de signes catalana


Tal com marca la tradició, l’última setmana de setembre s’ha commemorat enguany el Dia Internacional de les Persones Sordes. A Catalunya, la ciutat escollida ha estat aquest cop Granollers, que el passat dissabte, dia 23, va acollir un seguit d’actes festius i reivindicatius a favor de la llengua de signes catalana (LSC), de la diversitat i dels drets de les persones sordes.

Varis centenars de manifestants —unes 500 persones, segons dades dels organitzadors— van participar en aquesta trobada que va incloure una manifestació pel centre de la capital del Vallès Oriental. El recorregut va començar a les 10 del matí al Palau d’Esports. Molts dels participants es van posar uns guants de color blanc i aixecaven els braços per aplaudir i fer més visible la llengua de signes. Un intèrpret repetia pel megàfon diverses frases o paraules reclamant més accessibilitat a la societat: “Som persones, existim! LSC, ja”, expressaven en signes els manifestants. Els veïns de Granollers van rebre amb simpatia la protesta i alguns vianants aixecaven també les mans en senyal de solidaritat.

Arribats a La Porxada es van fer els parlaments que va obrir el president de l’Agrupació de Persones Sordes de Granollers, Joan Estafanell. Tot seguit, el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), Antonio Martínez, va agrair la calidesa rebuda i va lamentar que la Generalitat no hagi assignat encara intèrprets als alumnes sords de les escoles. L’altra crítica va ser per denunciar que, en situacions d’emergència, com en els atemptats gihadistes viscuts aquest estiu a Barcelona i Cambrils, la informació no fos del tot accessible. També van intervenir Antonia Barea (organitzadora), l’activista local Anna Maria Palé i l’alcalde Josep Mayoral.

A dalt de l’escenari les diferents comissions de Fesoca (joves, immigrants, LGTBI i persones grans; tots sords) van fer unes petites representacions de caràcter visual. Igualment, es va interpretar el cant d’Els Segadors en llengua de signes mentre l’himne nacional sonava amb força per la plaça. L’altre element sonor, ple de lluminositat i ambient festiu, va ser una actuació de gegants i un ball de diables. La festa es va cloure després d’un acte institucional i un dinar de germanor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article