La promesa incomplerta de l’Estat: més de 15.000 persones refugiades es queden sense acollida

Catalunya s’ofereix a estudiar amb la Unió Europea la necessitat d’actualitzar els compromisos del refugi

Només han arribat 1.983 persones de les 17.383 a què l'Estat s'havia compromès


Aquest dimarts s’acaba el termini fixat per a l’arribada de persones refugiades a l’Estat. En concret, el govern espanyol es va comprometre a acollir 17.387 persones, de les quals només n’han arribat 1.983, és a dir, un 11,4% de total, segons les dades oficials, i un 13,7%, segons va denunciar Oxfam Intermon la setmana passada.

Davant l’incompliment, el Govern de Catalunya s’ofereix a estudiar amb la Unió Europea la necessitat d’actualitzar aquests compromisos. “Volem ser proactius, tornarem a oferir ajuda a la Unió Europea”, ha dit a Social.cat el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorós.

Per totes les persones refugiades que ja no arribaran, Amorós demana a l’Estat, un cop més, que obri fronteres. “No podem donar permisos de residencia perquè encara no som independents. Per tant només demanem al Govern espanyol que obri fronteres. I quan siguem independents acollirem aquestes persones”. Amorós descarta emprendre accions legals contra el Govern estatal ja que diu que, tot i no estar d’acord amb el programa estatal d’acollida, volen ser proactius.

Més de 2.000 mentors dins el Pla Català de Refugi

Amorós també ha afegit que “a més de donar suport al programa estatal, que és insuficient, des del Govern s'ha fet el Pla Català de Refugi per completar l’acollida”. Segons Amorós, “el programa de l’habitatge del programa estatal no està ben dissenyat” perquè “és insuficient en llocs com Barcelona i, en canvi, en altres ciutats més petites, hi sobren places”.

En canvi, el programa català d’acollida contempla, segons Amorós, tres línies d’actuació; l’econòmica, la d’habitatge i la mentoria. “D’una banda, l’ajuda econòmica l’hem fet a través de la renda garantida- Hem inclòs els refugiats i som la primera comunitat que ho fa. D’altra banda, i pel que fa a l’habitatge, estem a punt de signar uns acords amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per ampliar el parc amb 50 places més”, ha explicat. El programa de mentoria, a més, ja compta amb 2.621 persones, de les quals 1264 ja han passat la formació reglamentaria. “En aquests moments hi ha 82 mentors que ja han començat la mentoria”, ha dit Amorós.

Des del setembre 2015 fins a l’actualitat, Catalunya ha passat de tenir 28 places del programa estatal d’acollida a Catalunya a tenir-ne 1036, 37 vegades més. “Aquest important increment s’ha pogut produir, en bona part, per la implicació del Govern, dels ajuntaments i les entitats i persones particulars en la recerca d’habitatge”, ha asseverat Amorós. Amb tot, cal dir que la xifra de refugiats a Catalunya continua essent molt baixa en relació als reptes a assumir en el context de crisi humanitària de la Mediterrània.

Les entitats es manifesten contra els incompliments

Davant la previsió d’incompliment de la quota d’acollida, nombroses entitats s’han manifestat al llarg dels darrers mesos per demanar a l’Estat que complís amb la quota de refugiats amb la qual s’havia compromès. Bona mostra d’aquestes reivindicacions van començar amb la multitudinària manifestació del 19 de febrer en la que mig milió de persones van sortir als carrers de Barcelona per demanar a les autoritats que obrissin les fronteres.

Tres mesos després de la gran manifestació, l’organització Casa nostra, Casa Vostra, va proposar 148 mesures concretes a les administracions per construir una societat d’acollida. Per exemple, l’organització instava a establir des de Catalunya un corredor humanitari com el que ja s'ha fet a Itàlia, que permeti acollir legalment mil persones en el termini de dos anys. Així mateix, les entitats es van organitzar a través de la campanya Veniu Ja, que ha estat fent un recompte aquests darrers mesos i que aquest dimarts finalitza ja.

Per la seva banda, Intermon Oxfam ha denunciat, tots just fa una setmana, l’Estat a la Comissió Europea per incomplir la quota de refugiats. La mateixa Comissió Europea va prendre mesures el passat mes de juliol contra els països més reticents a acollir refugiats, Polònia, Hongria i República Txeca. A través d'aquest mecanisme legal, Oxfam requereix a la Comissió que emprengui, amb caràcter urgent i abans que venci el termini de vigència, les mateixes accions contra Espanya a causa del seu “alt nivell d'incompliment”.

Pel que fa al programa d'acollida estatal, Càritas Diocesana de Barcelona denuncia avui, a través d'un comunicat, que el Govern Espanyol no ha fet cap gest per dur a terme una política activa i real en favor de les persones refugiades: “Considerem que el Pla Estatal de Refugi és molt rígid, i no garanteix que les persones refugiades que ja han arribat puguin
ser totalment autònomes en 18 mesos”. Per aquest motiu, demanda un Pla Estatal de Refugi més humanitari i que el Govern Espanyol aculli a les 15.354 persones refugiades que falten per arribar.

Un acte el mateix dia que caduca el termini d’acollida

Casa Nostra, Casa Vostra convoca avui un gran acte a l'escenari instal·lat pels estudiants a Plaça Universitat el mateix dia en que caduca el termini d’acollida. L’acte, que tindrà a les set del vespre, comptarà amb la presència de diverses personalitats entre les quals destaca Marina Garcés, filòsofa, assagista i professora i el grup de música Txarango.

Així mateix, les Ciutats Refugi han denunciat al Congrés de Diputats que el govern espanyol no ha acollit els refugiats compromesos. Lamenten “l’opacitat del govern estatal en la gestió dels fons europeus destinats a l’acollida i integració de persones immigrades i refugiades”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article