Quasi un centenar de persones denuncia les retallades del Govern als CET

Afers Socials respon que ha ampliat el pressupost fins als 80 milions d'euros per garantir l'ajut a 15.000 persones


Sota el lema ‘Les vostres retallades, el nostre atur’, una vuitantena de persones, entre treballadors amb discapacitat i responsables dels Centres Especials de Treball (CET) i treballadors amb discapacitat es van concentrar, aquest dimecres al migdia, davant la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, per protestar per les polítiques del Govern de la Generalitat sobre subvencions als CET.

Unes polítiques que, segons els manifestants, estan posant en perill la viabilitat de molts centres i l’exercici del dret al treball de prop de 7.000 persones amb discapacitat. A més, segons denuncien, les polítiques actuals s'han traduït en unes normes que només garanteixen la subvenció del 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que estableix la llei per als treballadors amb discapacitat amb especials dificultats, cosa que exclou la majoria de les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica i va en contra de la norma, que estableix ajuts per a totes les persones amb discapacitat, amb independència del grau d'afectació.

L’acte va tenir lloc després que s’hagi sol·licitat reiteradament a diferents estaments de la Generalitat a través de l’enviament de cartes, una reunió per tractar aquesta problemàtica i intentar conjuntament trobar una solució favorable a les persones, i no s’hagi hagut cap resposta. El passat mes de juliol, les entitats que gestionen els CET ja van acusar, a través d’un comunicat, el Govern d’una “retallada encoberta i dràstica”.

Per la seva banda, Afers Socials va emetre un comunicat, minuts abans de la concentració dels CET, on anunciava que amplia fins els 80 milions d'euros el pressupost destinat a aquests centres per garantir l'ajut a les 15.000 persones que hi treballen.

Una taxa d'atur del 70% en el col·lectiu de persones amb discapacitat

A dia d'avui, el col·lectiu de persones amb discapacitat a Catalunya té una taxa d'atur del 70 per cent, la qual cosa vol dir que de les més de 106.000 persones actives només treballen unes 31.000. D'aquestes, unes 16.000 ho fan en CET, on “els contractes són en la seva majoria indefinits, quan al mercat ordinari són sobretot a temps parcial i precaris”, en paraules de Julio Martínez, president de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), que va fer de portaveu de les entitats convocants ECOM, AECEMCO Catalunya, FEACEM Catalunya, FESOCA, AECEMFO, Cocemfe Catalunya i Asescat.

Aquestes xifres, segons Martínez, els legitimen “per demanar el compliment del dret al treball de les persones amb discapacitat i reduir l'escandalós nivell d'atur del col·lectiu”. Per aquest motiu, en l’acte s'ha demanat l’execució del mandat del Parlament en compliment de la moció que va aprovar la cambra catalana l’1 de juny (amb el vot en contra de Junts pel Sí).

Aquesta moció, presentada pel grup socialista, instava al Govern, entre altres coses, a destinar “els recursos necessaris per garantir la subvenció del 50% del SMI a tots els treballadors amb discapacitat dels CET de Catalunya, i el 75% del salari mínim per al col·lectiu d’especials dificultats”. En la mateixa moció es va aprovar també per unanimitat “eliminar els topalls establerts des del 2011, que deixen fora de subvenció del 50% del salari mínim les noves contractacions dels Centres Especials de Treball”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article