La riuada imparable dels estudiants s’apodera dels carrers i clama per la democràcia

Gairebé 100.000 joves es manifesten a les grans ciutats de Catalunya contra “els abusos de l'Estat”


Des de primera hora del matí, milers d’estudiants universitaris s’han començat a congregar a les grans ciutats de Catalunya, durant la seva primera jornada de vaga. Molts anaven en grup i duien, ja al metro, al tren o a l’autobús, l’estelada lligada al coll i pancartes que havien fet a casa.

Barcelona ha estat, sens dubte, l’epicentre de la vaga i on més joves s’han concentrat. Ho han fet a les portes de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, on anaven arribant els estudiants que marxaven en columnes des de les diverses facultats dels campus de la UAB, la UB i la UPF. De fet, els estudiants de la UAB han tallat l’AP-7 a primera hora, la qual cosa ha ocasionat més de deu quilòmetres de retencions que encara duraven al migdia.

Al migdia, la concentració s’ha transformat en una marxa de milers d’estudiants, amb el suport dels bombers, que acabaven de desplegar una pancarta gegant amb el lema ‘Love Democracy’ al Museu d’Història de Catalunya i que s’han sumat a la protesta per “garantir la seguretat”. Així, una riuada de joves ha tallat la Gran Via fins a plaça d’Espanya, des d’on s’ha dirigit simbòlicament fins a la plaça dels Països Catalans.

Segons dades dels organitzadors s’hi han aplegat uns 80.000 estudiants i, segons la Guàrdia Urbana, han estat 16.000. Aquest dijous han confluït les dues vagues, la dels instituts i la de les universitats, i també es podien veure estudiants de Secundària a les manifestacions. La Secretaria d’Universitats i Recerca ha constatat en un comunicat que la vaga convocada pels estudiants per defensar el Referèndum ha tingut un seguiment aclaparador.

2.500 estudiants gironins es manifesten per defensar l'1-O

Més de 2.500 estudiants han ocupat també els carrers de Girona per defensar el Referèndum. El recorregut ha començat davant la comissaria de la policia estatal, al barri de Pedret, ha passat per davant la subdelegació del govern espanyol i ha acabat a la comandància de la Guàrdia Civil, a Montilivi. Allà, un cordó policial dels Mossos d'Esquadra ha evitat que arribessin a la porta.

En un ambient festiu, amb moltes estelades i pancartes a favor de la independència de Catalunya, els alumnes han respost a la crida del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Molts d'ells no són majors d'edat i, per tant, diumenge no podran votar. Tot i això, han demanat al conjunt dels ciutadans que “votin per ells”. “Som la pròxima generació i no viurem sota la vostra dictadura”, es podia llegir en una de les pancartes.

Els carrers de Tarragona han acollit més d’un miler d’estudiants

Tarragona ha acollit, per la seva banda, uns 1.500 estudiants universitaris i de secundària que han protestat a favor de la democràcia. La mobilització s'ha convocat en la primera jornada de vaga dels estudiants universitaris, que a Tarragona ha tingut un seguiment del 78%, segons el rectorat.

Centenars d'alumnes de secundària s'han concentrat a la plaça Imperial Tàrraco per dirigir-se al campus Catalunya de la URV, que ha estat el punt d'inici de la protesta. Fins aquí també s'han desplaçat estudiants del campus Sescelades. La manifestació ha acabat davant del Rectorat, on s'ha fet la lectura de diversos manifestos per rebutjar “els abusos de l'Estat” i on han criticat que l'alcalde de Tarragona no cedeixi espai per l'1-O i que el rector de la URV –que ha rebut els estudiants al final de la manifestació- tampoc s'hi hagi compromès.

1.500 estudiants de Lleida reclamen la dimissió d’Àngel Ros

Més de 1.500 estudiants han omplert la plaça Paeria de Lleida en defensa del referèndum de l'1-O i ho han fet per segon dia consecutiu després de la mobilització que ja van dur a terme aquest dimecres. Els participants, convocats pel sindicat SEPC de Secundària, s'han concentrat a les dotze del migdia davant del Palau de la Paeria per reclamar que els ciutadans de Catalunya puguin votar aquest diumenge per decidir el seu futur col·lectiu com a poble.

En aquest sentit, els estudiants han cridat consignes a favor del referèndum i de la independència i de rebuig a les actuacions de l'estatut espanyol per impedir la celebració de l'1-O. Així mateix, també han reclamat la dimissió de l'alcalde Àngel Ros. A continuació, s'han dirigit en manifestació pel carrer Major fins a la seu del PSC de la ciutat on han fet una asseguda fent sentit les seves proclames i han finalitzat la mobilització davant de la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, on els assistents han entonat els Segadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article