[ESPECIAL 1-O] “Quan no tens una lloc on viure o no tens menjar, el procés et queda lluny”

La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, analitza el moment polític a Catalunya des del punt de vista de l'acció social


Entrevistem a Teresa Crespo, presidenta d'ECAS. Així mateix ho farem amb d'altres veus de de diferents sectors. En aquestes jornades d'alta convulsió política, se'ns plantegen preguntes que, lluny de les declaracions públiques, creiem necessari que responguin professionals que estan en contacte diari amb la realitat del país.  

Deu anys després d'esclatar la crisi econòmica, en quina situació es troba el seu camp? Quina radiografia en fas del moment actual?

Hi ha veus que diuen que la crisi s'ha acabat. Els que treballem amb gent vulnerable sabem que la situació continua sent igual o pitjor. Moltes persones estaven vivint en la pobresa i ara en la pobresa severa. Alguns col·lectius han empitjorat. Els rics són més rics i els pobres són més pobres.

Tan si guanya el Sí com si s'imposa el No durant l'1-O, quins són els tres (o més) reptes més importants que el seu àmbit haurà d'encarar?

Un dels més greus és l'ocupació, i sobretot la de qualitat. L'atur ha baixat una mica però els salaris són cada vegada més petits. El problema de l'habitatge és també important. És un dret i no tothom el té. Per acabar, també necessitem una renda de garantia de ciutadania, per viure amb uns mínims.

En aquest sentit, quines idees o propostes consideres que caldria impulsar per ajudar a aconseguir-ho?

Pel que fa a la renda mínima, si es fa un compliment acurat de la llei, es pot complir. L'ocupació és un tema més complicat. Depèn de l'economia, del sector privat. No obstant això, el Govern podria impulsar mesures per aconseguir que, almenys, el sector més jove de la societat pugui accedir al mercat laboral. Al final, necessitem un canvi de polítiques fiscals. Els rics han de pagar més i els pobres menys per poder redistribuir.

Com està afectant i com s'està parlant del procés en el teu àmbit de treball?

El procés afecta tota la vida del país. Pel que fa a les persones que atenem, estan molt allunyades d'aquest tema. Quan no tens un lloc on viure o no tens menjar, el procés passa a segon terme.

Passi el que passi després de l'1-O, creu que hi ha una aposta per les polítiques socials i la lluita contra les desigualtats?

El Govern ha manifestat diverses vegades que sí. La renda garantida és un exemple. Però al final hi ha més problemes en altres sectors i, a vegades, consideren que són més importants. M'agradaria pensar, però, que anem cap al camí correcte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article