‘Cyborgs’, ‘app’ i simulacions en 3D: com la tecnologia ajuda a cuidar persones amb dependència?

Les 7es Jornades TIC Salut i Social han reunit més de 200 persones a Vic


Com pot ajudar la tecnologia a tenir cura de les persones amb dependència? Aquesta és la pregunta que les 7es Jornades TIC Salut i Social han volgut respondre de la mà de desenes d'experts aquest dimecres i dijous. En total, s'han reunit a Vic més de 200 persones, que han debatut i assistit a les taules rodones i conferències.

Així, en l'acte d'obertura, el director general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Joan Guanyabens, va explicar que "la simulació és el mètode clau pels nous alumnes de Medicina de la Universitat de Vic, que es troben a la primera facultat de l'Estat on es treballarà amb una taula virtual de dissecció amb la que es pot combinar la dissecció de cossos humans amb la reconstrucció d'imatges en 3D”. També el director de la Càtedra TIC Salut, Francesc Garcia Cuyàs, va intervenir per anunciar la creació de Digital Care, un nou grup de recerca a la UVic-UCC que treballarà estretament amb la sensorització.

Els sensors com a òrgans dels sentits

La conferència Keynote Session: Explorant els límits entre l’ètica i la tecnologia va reunir el filòsof Joan Canimas i el cyborg Manel Muñoz, membre de Cyborg Foundation i que va integrar-se un nou òrgan sensorial al cap per sentir la pressió atmosfèrica. El diàleg, moderat per la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, Marina Geli, ha fet una breu reflexió sobre els límits de l’aplicació de les noves tecnologies en l’àmbit personal i col·lectiu.

La tecnologia a casa i al carrer

Posteriorment es van fer dues taules rodones, ‘Sensòrica’ a domicili, fets i reptes i ‘Sensòrica’, ciutats i medi ambient en què es va debatre sobre l’evolució tecnològica dels sensors, que converteixen magnituds físiques com la temperatura, la pressió, els sons, la llum o la contaminació atmosfèrica en valors mesurables que poden servir com a alertes o eines de monitorització de la salut o de l’àmbit social.

A més, es va valorar com la capacitat d’introduir aquest tipus d’innovació tecnològica permet deixar d’actuar de manera reactiva per fer-ho de manera preventiva, i poder utilitzar la sensòrica com a mètode predictiu, per exemple, per evitar la pobresa energètica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article