El Síndic promou una taula de diàleg amb ens internacionals per mediar en el conflicte català

Ribó demana a les parts implicades “un compromís ferm de posar un punt zero” per buscar acords


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha començat a treballar per organitzar una taula de diàleg “al més alt nivell” a escala catalana, espanyola i internacional per mediar en el conflicte entre Catalunya i l'Estat, especialment tens des de l'1 d'octubre. En la presentació d'aquesta proposta, ha apel·lat a la “responsabilitat institucional” perquè les parts implicades dialoguin “amb un compromís ferm de posar un punt zero sigui per part del president del govern espanyol, de la Generalitat, de les Corts, del Parlament o de qualsevol poder institucional del nivell que sigui i de la separació de poders que li correspongui”.

Tot i que ha preferit no detallar amb quines institucions ha contactat, ha afirmat que s'ha adreçat a “a molt altes instàncies internacionals” i que les respostes que està rebent són “en direcció positiva”. En una roda de premsa aquest dimecres per explicar la proposat de mediació, Ribó ha explicat que ha començat a contactar amb instàncies catalanes, estatals i internacionals per organitzar una taula d'entesa i orquestrar un diàleg. El Síndic ja s'ha adreçat al Defensor del Poble espanyol, així com a institucions del més alt nivell, tot i que ha preferit no detallar-ne els noms de moment, per poder presentar els interlocutors quan toqui.

L'objectiu és que el govern català i espanyol i les altres parts implicades en el conflicte encetin un diàleg “sense condicions”, “un punt zero que, sense renunciar al bagatge de cadascú, permeti dialogar”, ha precisat. “Si per asseure's a la taula l'altre ha d'acceptar la meva condició de legalitat, no s'avançarà ni un mil·límetre”, ha advertit el síndic, que també ha avisat que “no es poden perdre dies en el retard d'aquest diàleg”.

Ribó ha celebrat les altres iniciatives per mediar que s'han presentat en les últimes hores, com la del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), i ha puntualitzat que el paper de la institució que representa és “singular i únic” per defensar els drets de les persones. Uns drets, fins i tot els més bàsics, de la població catalana i també de l'espanyola, que estan “en perill”, ha advertit.

Sobre el discurs del Rei: “Cal exigir diàleg a totes les instàncies”

Sobre el discurs del Rei d'aquest dimarts, el síndic ha afirmat que no li correspon opinar-ne, però sí que li toca “exigir” que totes les instàncies, “per més altes que siguin”, entrin en diàleg. Ribó ha precisat que aquesta proposta en què treballa no exclou que el Síndic continuï amb les investigacions sobre les càrregues per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en els centres de votació durant la celebració del referèndum.

El síndic ha valorat que tots els grups del Parlament Europeu hagin demanat diàleg en el ple d'aquest dimecres. “Seria incomprensible que sota qualsevol excusa d'ordenament legal es barrés el pas al diàleg”, ha insistit. L'article 4 de la llei del Síndic de Greuges estableix, entre les seves funcions, promoure la conciliació i portar a terme funcions de mediació.

Per això, davant la situació social i política actual a Catalunya, i després dels “greus fets” amb “flagrant transgressió de drets” que es va produir l'1 d'octubre –assenyala en un comunicat–, el Síndic ha començat a treballar en aquesta proposta de mediació. Ribó també ha destacat que l'Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides assenyala que la situació actual s'ha de resoldre a través del diàleg polític, amb un total respecte a les llibertats democràtiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article