Estrasburg condemna l’Estat espanyol per dues ‘devolucions en calent’

El Tribunal Europeu de Drets Humans considera, per primera vegada i unanimitat, que les autoritats espanyoles infringeixen els seus tractats


Per primera vegada i de forma unànime, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha reconegut aquest dimarts que l’Estat espanyol va infringir la Carta Europea de Drets Humans quan va expulsar forçadament i immediata dues persones, el que es coneix com ‘devolucions en calent’. Per tot plegat haurà de pagar 5.000 euros a cadascuna de les víctimes i, previsiblement, modificar la Llei de Seguretat Ciutadana (la mal anomenada ‘Llei mordassa’), que legalitza aquestes pràctiques.

El cas va ocórrer a finals d’agost del 2014, quan dues persones d’origen subsaharià van ser detingudes per la policia espanyola després d’entrar al país per la frontera entre el Marroc i Melilla. Els advocats que duien el cas, de l’European Center for Constitutional and Human Rights d’Alemanya, del despatx Boye-Elbal i de l’Observatori DESC, denunciaven que les autoritats espanyoles incomplien la normativa europea.

Ara, la sentència estableix ara, per primer cop, que, efectivament, les devolucions en calent són contràries als drets humans i reconeix la infracció del govern espanyol en diversos punts. D’entrada, per la violació del protocol número quatre. Les Corts consideren que es va detenir els immigrants sense que se’ls tractés de forma individual i es provés d’identificar-los. Això constitueix, segons Estrasburg, “una expulsió col·lectiva sense base legal”.

També asseguren a la sentència que es va violar el dret a l’assistència jurídica, ja que les dues persones van ser deportades sense que se’ls oferís la possibilitat de rebre ajuda o d’explicar la seva situació a les autoritats competents. A més, es confirma que la devolució es va produir en territori espanyol, i no dins les fronteres, com sostenia el govern espanyol a Ceuta i Melilla, i com denuncia el documental ‘Tarajal. Desmuntant la impunitat a la frontera sud’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article