Quasi 400.000 persones responen al nou perfil de 'treballador pobre' a Catalunya

Un centenar de persones es concentren a la Plaça de la Catedral de Barcelona per demanar sous dignes, menys temporalitat i més estabilitat laboral


Amb motiu del Dia Mundial del Treball Decent, diverses entitats d'Església s’han concentrat aquest dissabte al matí a la Plaça de la Catedral de Barcelona per exigir no qualsevol treball, sinó un treball decent. La concentració, que ha aplegat unes 100 persones, va volgut ser una esmena a la totalitat al discurs oficial dels governants en matèria laboral.

Malgrat tenir un decreixement sostingut de l’atur, hi ha moltes persones en situació de vulnerabilitat que encara es troben immerses en la precarietat laboral. Treballar, doncs, sovint no significa sortir de la pobresa: el 2016 un total de 382.500 catalans no arribaven a final de mes. Aquesta xifra s’ha vist incrementada en un 0,8% (39.000 persones més) en relació al 2015 i un 3,4% en relació al 2008.

Les dades de la Plataforma Església pel treball decent confirmen aquesta tendència, ja que en el cas de Càritas Diocesana de Barcelona només treballen el 16% de les persones ateses en edat laboral. Si bé aquestes persones tenen una feina, totes elles treballen en precari, i això suposa que necessiten ajuda d’entitats socials com Càritas per poder tirar endavant.

La precarietat i la inseguretat laboral, elements comuns en molts treballadors

Aquesta entitat afirma que la precarietat laboral és una realitat dura i quotidiana, que es va cronificant i que moltes persones en risc d'exclusió social experimenten en el seu dia a dia. L’abusiva temporalitat en les feines, el treball a temps parcial involuntari, els sous insuficients, la persistent bretxa salarial entre homes i dones, l’existència dels falsos autònoms forçats, la minsa cobertura o inexistent en la situació d’atur i de jubilació, la pèrdua de drets laborals afegides a l’elevada taxa d’atur i l’atur de llarga durada fan que la precarietat i la inseguretat siguin elements comuns i generals en molts treballadors i treballadores.

Mesures per lluitar contra la precarietat laboral

La Plataforma Església pel treball decent posa sobre la taula una sèrie de mesures encaminades a lluitar contra la precarietat i defensar el treball decent. Així, algunes d’aquestes mesures proposen lluitar contra el treball no declarat, l'economia informal, el frau fiscal i els paradisos fiscals. Tanmateix, proposen establir una sòlida base jurídica de drets laborals, implicar els interlocutors socials i els comitès d'empresa en el lloc de treball i reforçar la inspecció laboral i la jurisdicció social.

També aposten per la creació d'ocupació de qualitat, garantir els drets a la feina, la protecció social i el diàleg social així com la igualtat, fixar salaris i ingressos dignes i suficients i garantir la igualtat de remuneració entre homes i dones mitjançant una resposta global dirigida a reduir el treball precari i una cobertura adequada de seguretat social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article