[DEBAT] Com podem eliminar l'estigma que arrossega la salut mental?

Diversos professionals i veus en primera persona reflexionen sobre els tabús que envolten el trastorn mental en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental


Una de cada quatre persones tindrà un trastorn mental, ja sigui lleu o greu, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, el 70% dels problemes de salut mental es manifesten abans dels 18 anys.

Per aquest motiu, un dels eixos de la lluita contra l'estigma del trastorn mental és la prevenció i la sensibilització cap als més joves. En aquesta línia, Ensenyament potencia una atenció integral per l'alumnat amb necessitats educatives especials derivades del trastorn mental i ho fa a través de les anomenades aules integrals de suport, que es van posar en marxa el curs 2016-2017, en 15 centres educatius.

D’altra banda, el conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar, tot just fa un any, que el pressupost destinat a salut mental tindria un increment de 70 milions. Amb tot, aquesta quantitat encara no ha estat desplegada íntegrament. Mentrestant, la tasca de les entitats i associacions com Obertament, entre moltes d’altres, que lluiten per vèncer l’estigma des de fa molts anys, no té aturador.

 

“Hem de ser capaços de valorar cadascú en funció de les seves capacitats”

Ángel Urbina, Vicepresident de la Federació de Salut Mental de Catalunya

“Penso que el més important per vèncer l’estigma és mirar-se un mateix i descobrir que en el nostre interior portem impreses les paraules ‘etiquetar i estigmatitzar’. Crec que tot podria resumir-se en una frase de Ghandi "Sigues el canvi que vulguis veure al món". En aquest cas quan la nostra mirada en l'altre canvia, tot al nostre al voltant canvia. Si aconseguim veure a l'altre en la seva diferència com algú que té valor en si mateix, com a persona independentment de les seves circumstàncies i condicions, tots els prejudicis s'esfondren.
Un programa per a tractar gent amb trastorn mental ha de tenir com a base l'empatia, la no discriminació, el respecte, el saber que cada persona té alguna cosa per aportar única i que darrere de l'etiqueta que posem a l’ altre, hi ha algú com tu, com jo, que ha de tenir el dret a poder somiar i fer realitat un projecte de vida. Per això la participació de les persones amb experiència en salut mental és imprescindible. Jo mateix sóc una persona amb problemes de salut mental, això ja parla per si sol. Hem de ser capaços de valorar cadascú en funció de les seves capacitats, no d'una classificar a les persones en funció d'uns diagnòstics mèdics que es van crear amb la finalitat d'ajudar als metges en el seu treball.”

“El que trenca l’estigma és conèixer, de primera mà, les persones amb trastorn mental”

Elisenda Ferrer, cap de comunicació de la Federació de Salut Mental Catalunya

“Està comprovat que el que va trencant l’estigma és conèixer de primera mà les persones que tenen problemes de salut mental. Aquesta cal tractar-la des de totes les vessants de la comunitat: des de l’educació, la salut i l’habitatge. Quan volem crear un programa nou apostem per l’apoderament i la participació de la persona amb trastorn mental. Antigament s’apartava la gent amb trastorn mental, ara es fa el contrari, es vol situar-los al centre.”

“L’estigma es podria eliminar transmetent el patiment que hi ha darrere de la discriminació”

Leyre Sánchez, informàtica i futura enginyera

“L’estigma es podria eliminar traient dels mitjans de comunicació la falsa morbositat de la salut mental o transmetent el què és realment un problema de salut mental i el patiment que hi ha darrere de la discriminació. Jo participo en un programa d’Obertament explicant el que he viscut a les universitats, als mitjans de comunicació, etc. Sento que compten amb la nostra veu a l'hora d’eliminar estigmes, en les dades que ens mostren podem veure l'impacte positiu de les nostres xerrades en conscienciar més persones sobre la salut mental, però crec que el paper de les persones amb problemes de salut mental està molt limitat. El meu desig és que les persones amb problemes de salut mental, ja sigui pel seu compte o en grups, parlem sobre què és la salut mental amb les eines de comunicació que ens han facilitat associacions com Obertament.”

 

“Les accions per trencar els estigmes no poden ser puntuals per ser efectives”

Anaïs Tosas, cap de projectes de l’Associació Obertament

“Sabem que un dels principis fonamentals en la lluita contra l’estigma és el protagonisme, l’apoderament i el lideratge de la primera persona. Històricament professionals i després familiars han parlat en nom de les persones que vivim un trastorn, i ara sabem que és precisament la veu de les mateixes persones amb problemes de salut mental la més capacitada per trencar estigmes i prejudicis. També sabem que les accions no poden ser puntuals sinó que són efectives quan tenen una continuïtat. També funcionen millor quan es treballa a nivell local, amb accions adaptades a cada cultura o comunitat. Una altra mesura és que vagin dirigides a públics específics. Està comprovat que funcionen més les estratègies, per exemple, adreçades a joves o a col·lectius determinats, com poden ser metges o periodistes, que no pas les campanyes de gran abast.”

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article