140 centres escolars se sumen a l'#aquiproubullying, un programa d'innovació contra l'assetjament

La campanya impulsada pel Departament d'Ensenyament dona protagonisme a l'alumnat com agent actiu en la lluita contra el "bullying"


140 centres que imparteixen ensenyaments obligatoris han estat seleccionats per al nou programa d'innovació pedagògica impulsat pel Departament #aquiproubullying. És una campanya de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament entre iguals que posa al centre l'alumnat, com a “agent actiu” en la lluita contra el fenomen. El 75% dels centres seleccionats són centres públics i el 65% d'aquests, són centres de secundària. Un 25% restant són centres privats concertats.

Segons l'enquesta de convivència, l'assetjament ha disminuït, entre el 2011 i el 2016 0,5 punts però ha augmentat l'ús de mitjans digitals, una situació que incrementa la intensitat del procés i també el patiment dels afectats. El programa #aquiproubullying, creat per Ensenyament la primavera passada, té una durada de dos cursos. Durant el primer curs els centres rebran la formació i l'acompanyament necessari per elaborar un projecte de centre específic que implementaran durant el segon curs, 2018-2019. Per formar part del programa només calia tenir el suport del 70% dels membres del consell escolar.

Els centres seleccionats assumeixen el compromís de desenvolupar el projecte per prevenir i aturar l'assetjament escolar, per contribuir a la millora de la convivència al centre. La participació activa dels alumnes és un dels elements estratègics del programa. Per una banda es crea un “equip de guaites” a educació secundària i els “equips X” a Primària, que, després d'una formació, tindran entre les seves funcions prevenir i detectar possibles situacions d'assetjament en espais on els adults no hi tenen accés o en tenen poc, per exemple, als grups de WhatsApp, als patis o al gimnàs. D'aquesta manera, els alumnes passen de ser observadors passius a agents actius, alhora que desenvolupen les habilitats i capacitats pròpies de la competència social i ciutadana.

Els membres dels equips de referència també rebran formació a través de la xarxa de centres per aconseguir que l'alumnat sigui agent actiu. El departament posa a l'abast diferents mòduls adreçats als alumnes i a les famílies per tal de reforçar l'acció educativa dels centres i donar coherència i continuïtat entre el que es fa al centre i el que es fa a casa. #aquiproubullying se suma a altres estratègies que el departament d'Ensenyament desenvolupa des de fa temps com ara els protocols d'assetjament i ciberassetjament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article