La fiscalia recrimina a la DGAIA que allargui les estades de menors protegits a la Ciutat Judicial

Un informe del fiscal de menors de Barcelona denuncia que els nois passen fins a 60 hores esperant una plaça definitiva i han de dormir en matalassos a terra


La fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, ha exigit aquest dimecres a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat que adjudiqui de forma àgil places en centres per als menors que esperen a les dependències del ministeri públic a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Un informe assegura que la situació d'aquests menors és "greu i lamentable", ja que passen més de 48 hores a la sala d'espera de la fiscalia, o fins i tot més de 60, i fins i tot han de dormir en matalassos a terra.

En la carta dirigida per Magaldi a la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, s'inclou un informe elaborat fa uns dies pel delegat de la Fiscalia de Menors a Barcelona, on es denuncia que la situació dura des de fa uns quatre mesos i s'han fet requeriments reiterats a la Generalitat. A més, s'hi inclou un reportatge fotogràfic elaborat per la unitat de menors dels Mossos d'Esquadra.

El fiscal recorda que els menors, tant fugits de centres de protecció com estrangers no acompanyats, haurien de romandre en dependències de la fiscalia "de forma transitòria, amb una estada breu i limitada en el temps", mentre la DGAIA els assigna un recurs residencial de protecció, mitjançant una plaça en un centre d'acollida o d'atenció immediata. "Hi estan un temps clarament excessiu, més de 48 hores, i alguns cops més de 60 hores, esperant que la DGAIA els atorgui la plaça corresponent", afirma l'informe.

La situació es veu agreujada quan hi ha casos de sobreocupació per l'elevat nombre de menors atesos, cosa que és "inadmissible i incompatible amb l'atenció que han de rebre", ja que les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia no són les adequades, tot i els esforços dels educadors. De fet, els menors han arribat a dormir en matalassos al terra de la sala d'espera general.

Per això, demana "les mesures necessàries de forma urgent i necessària", evitar dilacions en l'adjudicació de plaça i evitar les estades tant prolongades.

Magaldi recorda a la DGAIA que els menors "es troben sota protecció i atenció obligada" de la DGAIA des del moment que són localitzats, i no són responsabilitat de la fiscalia. "Només se'ls porta a la fiscalia per resoldre si procedeix o no incoar un expedient de determinació de l'edat, un tràmit breu i a realitzar a qualsevol hora", ja que la fiscalia està oberta les 24 hores del dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article