La DGAIA habilita un espai a la Ciutat de la Justícia pels menors protegits que esperen a fiscalia

El ministeri públic ha denunciat que molts joves han de dormir en matalassos a terra més de dos dies mentre esperen una plaça en un centre juvenil

En els primers nou mesos d'aquest 2017 ja s'han superat els 900 menors no acompanyats que arriben a Catalunya


La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat ha "adequat unes instal·lacions més confortables" dins de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per acollir els nombrosos menors d'edat protegits que han d'estar dos o tres dies a fiscalia mentre esperen una plaça en un centre d'acollida. L'espai s'estrenarà aquest dimecres a la nit i estarà gestionat per una "dinàmica educativa". D'aquesta manera, es respon a les crítiques i requeriments de la fiscalia sobre les males condicions en les que han d'esperar aquests menors, sobretot estrangers no acompanyats (MENA), molt sovint en matalassos al terra de la sala d'espera.

Segons ha explicat el Departament de Treball i Afers Socials a l'ACN, davant "l'allau" d'arribades dels MENA els últims mesos, sobretot juliol, agost i setembre, l'espai previst a la fiscalia s'ha "saturat". Així, el 2016 van arribar a Catalunya 684 MENA, gairebé el doble que el 2015, però en els primers nou mesos d'aquest 2017 ja s'han superat els 900 menors, amb gairebé 150 cadascun dels últims tres mesos.

Per això, la DGAIA ha habilitat al juliol i a l'agost 100 places noves d'atenció per a MENA i en les properes setmanes se n'obriran més, especialment per a joves de 16 a 18 anys, en edat laboral i que volen treballar o estudiar, que són la majoria. Seran pisos per a joves tutelats i centres de primera acollida, amb entre 8 i 14 places per centre. També es crearan 80 places més en itineraris de protecció individualitzats.

Alhora, s'està treballant en la creació d’un recurs temporal d’atenció i emergència on els joves puguin residir-hi mentre es fa l’estudi social i personal de cada cas (uns dos mesos), que permet traçar l’itinerari més adequat per cada menor. Per acollir aquest recurs s’han buscat i s’estan buscant infraestructures arreu del territori per descongestionar Barcelona i l’àrea metropolitana. D'aquesta manera, hi hauria un recurs d’aquestes característiques a cadascuna de les demarcacions de Catalunya. L’equip de professionals que els atendrà estarà format per educadors, i també s'està procurant que hi hagi psicòlegs, treballadors socials o mediadors culturals, figures considerades "clau" per crear vincles amb els joves.

D’altra banda, aquest dimarts el Consell Executiu va aprovar crear la Taula d’atenció integral dels menors d’edat estrangers sense referents familiars per coordinar l’acció i les polítiques de Govern en aquesta matèria. La Taula es crea per donar resposta al sobtat increment d’arribada de menors estrangers sense referents familiars a Catalunya durant el darrer any i mig. La Taula, que s’adscriu al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es constituirà en el termini d’un mes a partir de la publicació de l’acord. Estarà presidida per la consellera de Treball, d'Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i en formaran part representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. També s’hi podran convocar col·laboradors externs, com ara representants del tercer sector o d’entitats i grups especialitzats en la matèria.

En el marc d'aquesta taula, la DGAIA proposarà un sistema d’atenció per aquests infants que no necessàriament passi pel sistema de protecció i on tots els departaments puguin aportar-hi solucions. Alhora, s'està engegant un espai de diàleg per tal d’agilitzar els processos per a fer la prova d’edat, que actualment triga unes setmanes a ser resolt.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

monica sta coloma
1.

Voldria saber algún correu de contacte per enviar el curriculum

  • 0
  • 1

Comenta aquest article