El 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa

La Taula del Tercer Sector alerta sobre la gran vulnerabilitat que pateixen els infants que viuen situacions de pobresa

El 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa. La dada, que ofereix l’Idescat, és una de les conclusions que ha presentat aquest dimarts la Taula del Tercer Sector en motiu del Dia Mundial per a l’Eradicació de la Pobresa. En les llars amb fills a càrrec (monoparentals o no), alerten també, el risc de pobresa és cinc punts superiors que en aquelles que no tenen fills.

A l’entitat li preocupa la gran vulnerabilitat que pateixen els infants en situació de pobresa. En l’acte, ha recordat que el 24% dels menors de 16 anys es trobaven en risc de pobresa l’any 2016, el que equival a 300.000 infants, una xifra superior al total de la població (19,2%). Tot i així, però, és la xifra més baixa dels darrers anys. I, malgrat tot, els menors de 16 anys són el col·lectiu d’edat que ha necessitat rebre més ajudes per a béns bàsics i 75.000 infants pateixen actualment una privació material severa.

Així, segons la Taula del Tercer Sector, tot i la recuperació dels principals indicadors de pobresa, les xifres també constaten “la cronificació de la pobresa”. Les dades demostren, segons l’entitat, que cada vegada hi ha més adults dels 16 als 29 anys que viuen en situació de pobresa. “Els infants pobres d’avui són els adults pobres de demà”, han asseverat.

“Necessitem la societat civil i que es respecti a la societat civil. Defensem la dignitat de totes les persones”, ha dit Enric Morist, president temporal de la Taula del Tercer Sector, que aquest dimecres escull la nova presidència, com ja va informar el Social.cat, després de la dimissió d'Oriol Illa a l’estiu.

La importància de la Renda Garantida de Ciutadania

Per això, en l’acte, han volgut recalcar la importància de la Renda Garantida de Ciutadania, sobretot per a les famílies a càrrec. També han exigit que es garanteixin les ajudes de menjador i material escolar i la conciliació de la vida laboral i familiar. Així mateix, també reclamen al Govern que engegui més polítiques de prevenció i que es promoguin centres oberts i d’atenció a la infància.

Alhora, les més de 3.000 entitats que conformen la Taula del Tercer Sector reclamen reforçar l’atenció dels serveis socials, sobretot per protegir les famílies amb infants en situació de pobresa, amb ajuts concrets, però també amb suports i acompanyament. Per això, també demanen una millora de la xarxa de salut mental, donar més suport a les llars on hi ha un infant amb discapacitat.

També aposten per “cobrir les necessitats dels infants en els períodes festius” i, per a fer-ho, demanen que es potenciï el lleure educatiu, per evitar la desigualtat en l’accés i per construir les vacances com “un espai de creixement, igualtat d’oportunitat i garantia d’una bona alimentació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article