El Govern obre 159 places per a gent gran i persones amb discapacitat o malaltia mental al Camp de Tarragona

L’increment de places, d’un 4,2%, suposarà una inversió de 774.000 euros


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest dimecres un increment de 159 noves places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental al Camp de Tarragona. Aquest augment, del 4,2%, correspon a 99 places residencials, a deu d’atenció diürna en centres de dia per a gent gran, a 22 places per a persones amb discapacitat i a 28 places per a persones amb malaltia mental, tant de llar residència com de llar amb suport.

D’entre aquestes, destaquen les 24 places que es disposaran a la residència Horts de Miró de Reus -que porta cinc anys tancada-; deu places per al centre de dia de Blancafort (Conca de Barberà) i unes altres deu per a la residència Alt Camp, a Valls. El Departament invertirà més de 774.000 euros durant aquest quart trimestre en la creació d’aquestes 159 places. Bassa ha destacat que la planificació es fa en base a criteris d’equitat i d’equilibri territorial i amb la voluntat de “revertir les retallades” dels últims anys.

D’altra banda, el director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha anunciat que al novembre es posarà en marxa una nova Unitat d’Infants a la residència Villablanca de Reus, de l’Institut Pere Mata. Aquest nou servei, que rebrà el nom de residència Àtria, disposarà de dotze places per a infants i joves d’entre 6 i 18 anys amb trastorns mentals i de conducta. Fins ara, el territori no disposava d’aquest recurs, per la qual cosa aquestes persones havien de ser ateses en altres centres de Catalunya.

La consellera Bassa ha explicat que, entre els anys 2016 i 217, s’hauran creat 347 noves places al Camp de Tarragona. Pel que fa a les de residència, ha assenyalat que amb la demanda existent s’ha realitzat un estudi per aconseguir l’equitat territorial, que els demandants puguin anar al lloc més proper possible i, de retruc, atendre les llistes d’espera.

En aquest sentit, al Camp de Tarragona hi ha una llista d’espera de 1.770 persones -409 només a Tarragona ciutat-, entre les quals també s’inclouen les que han sol·licitat un trasllat. “Alguns ja estan residència i pràcticament tots reben un servei, com el d’atenció domiciliària. No estan desatesos”, ha subratllat Bassa, qui s’ha mostrat convençuda que les llistes s’aniran reduint.

La consellera ha recordat que una plaça de residència té un cost de 1.800 euros mensuals de mitjana i ha denunciat que l’Estat incompleix la seva aportació al copagament previst en la Llei de Dependència. El director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha destacat que els esforços d’inversió es concentraran a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp, i amb menor intensitat a l’Alt Camp.

La residència de Batea, en el punt de mira

La setmana passada l'Ajuntament de Batea (Terra Alta) va acordar reclamar un concert de places de la residència pel que, consideren, és una “emergència social de primer ordre a la comarca”. El consistori rebat que no hi hagi suficient llista d'espera per cobrir l'oferta de places i remarca que la Terra Alta, amb un 30% de població de més de 65 anys, és la comarca amb l'índex d'envelliment més alt de Catalunya i amb la taxa d'obertura en places de residència per a gent gran més baixa del país. El consistori demanava a la conselleria que revisi i reclami “les llistes d'espera reals” de la residència de Batea i també la de Gandesa.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha reiterat que la Generalitat no concertarà més places públiques a la residència de Batea (Terra Alta) aquest any perquè la llista d'espera és de “tres persones”. Des de Tarragona, la consellera ha recordat que va ser el municipi qui va decidir fer la residència, en base a l'autonomia municipal, però que és la Generalitat qui coneix les necessitats globals de cada territori. A més, ha explicat que la concertació de places de residència d'avis es fa tenint en compte l'equitat del territori, la població de cada lloc i la llista d'espera que hi ha.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article