El Síndic reclama un “nou espai d'espera adequat” per als menors no acompanyats a la Ciutat de la Justícia

Ribó alerta que hi ha infants que hi passen més de 100 hores i demana un increment de les places de primera acollida


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat que s'habiliti definitivament a la Ciutat de la Justícia de Barcelona un “nou espai d'espera adequat” per a l'atenció de menors estrangers no acompanyats. Ribó també ha suggerit que es revisin aspectes de l'atenció, com ara la qualitat dels àpats, i que s'intensifiquin els esforços per reduir el temps d'estada dels infants en aquestes dependències.

El Síndic també ha reclamat que es posin en funcionament places suficients de primera acollida per evitar que els infants estiguin llargs temps d'espera a les dependències judicials abans de ser assignats a un recurs de protecció.

Fa unes setmanes, la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, va exigir a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) que adjudiqui de forma àgil places en centres per als menors que esperen a les dependències del ministeri públic a la Ciutat de la Justícia. Ho feia després que un informe assegurava que la situació d'aquests menors és “greu i lamentable”, ja que passen més de 48 hores a la sala d'espera de la fiscalia, o fins i tot més de 60, arribant a dormir en matalassos a terra.

La DGAIA va respondre que havia adequat “unes instal·lacions més confortables” dins de la Ciutat de la Justícia per acollir els nombrosos menors protegits que han d'esperar dos o tres dies a fiscalia mentre esperen una plaça en un centre d'acollida.

“Sense dutxar-se, amb la llum encesa i menjant el mateix cada dia”

Ribó ha explicat que en els últims mesos ja havia rebut diverses comunicacions en què es denunciava la presència d'infants a la Ciutat de la Justícia durant 55 hores, arribant en algun cas a 96. Per això, va fer una visita a les instal·lacions el passat 17 d'octubre.

Ribó assegura que, almenys en alguns casos, hi ha infants que passen més de 100 hores en aquestes dependències,“sense dutxar-se, sense canviar-se la roba, sense rentar-se les dents, amb la llum sempre encesa per raons de seguretat, menjant sempre el mateix (magdalenes, sucs i entrepà de truita o tonyina), sense veure la llum exterior ni sortir i sense saber quan sortiran”.

A més, afegeix que fora d'aquestes dependències, a la sala d'espera de la planta 0 de l'edifici F, el de la Fiscalia, hi ha “nombrosos infants amb matalassos al terra en condicions inadequades”.

Ribó ha constatat una tendència creixent d'arribada de menors migrants no acompanyats des del 2013, quan en van arribar 418. L'any 2016, la xifra va ser de 665, un 59% més, mentre que durant el 2017 la tendència s'ha accentuat més, especialment durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre. De fet, l'agost del 2017 ja eren 728 els nous casos d'infants migrants no acompanyats, xifres ja superiors a tot el 2016.

Els centres d'acolliment no disposen de places vacants i això provoca, segons recorda el Síndic que aquests infants puguin romandre fins a quatre o cinc dies en aquestes dependències judicials. El Síndic ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Família dades sobre el flux d'entrada i de sortida dels infants els últims dos mesos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article