Prop de 10.000 llars han estats ateses a Barcelona per pobresa energètica el 2017

Els deu Punts d'Assessorament Energètic de la ciutat han evitat gairebé 4.000 talls de subministrament


Prop de 10.000 llars han estat ateses a Barcelona per problemes relacionats amb la pobresa energètica des de principis del 2017. La xifra és la suma de les persones ateses a través dels deu Punts d'Assessorament Energètic (PAE) i dels serveis socials. Gràcies a aquest servei, s'han evitat gairebé 4.000 talls de subministrament en virtut de la Llei 24/2015.

Per tal de treballar de manera encara més eficaç, diverses entitats socials, l'Ajuntament de Barcelona i empreses del sector elèctric han constituït grup de treballar, en què s'informarà regularment de les actuacions a la ciutat de Barcelona. El grup, a més, abordarà qüestions relacionades amb la pobresa energètica i es reunirà formalment cada tres mesos. Aquest és el primer fòrum estable que s’estableix en l'àmbit municipal per abordar problemes vinculats amb la pobresa energètica.

En formen part l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), el Col·legi d’Administradors de Finques, el Consell Sectorial de la Gent Gran de Nou Barris, Ecoserveis, Endesa, Agbar, Iberdrola, Factor Energia, EDP, Som Energia, Hola Luz, Nexus Energia, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, la Xarxa d’Oficines d’Habitatge municipal, Aigua és Vida, El Risell, Enginyeria sense Fronteres, l’Observatori DESC, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), el Pla Comunitari El Carmel i la Taula de Salut Comunitària de la Marina.

La concessió del bo social, un dels primers temes de debat

Un dels primers temes que abordarà aquest grup serà l'estudi de les repercussions que pot tenir el reial decret impulsat pel govern de l’Estat que regula la concessió del bo social, sobre el qual Barcelona i set ciutats més de l’Estat ja van presentar al·legacions al maig passat per posar de manifest la seva oposició a una norma que deixa sense atendre una part important de les llars afectades per pobresa energètica. De fet, l’Ajuntament de Barcelona considera plenament vigent la llei catalana 24/2015, més avançada per a la protecció dels drets de la ciutadania, i defensa el seu obligat compliment.

En els vuit primers mesos de funcionament dels PAE, que tenen un pressupost de 2,2 milions d'euros, s'han fet 1.053 intervencions directes a la llar, s'ha instal·lat material en 585 habitatges, s'han gestionat 945 bons socials, s'han efectuat 576 canvis de titularitat de contracte i s'han tramitat fins a 1.048 canvis de potència per reduir la factura elèctrica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article