L'Estat intervé 10 milions d'euros de Govern per a les entitats socials

Afers Socials afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la DGACC i 224 en el cas de Joventut


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha denunciat aquest dilluns el bloqueig de més de 10 milions d'euros per a projectes d'entitats socials a causa de la intervenció de l'Estat. En total són 307 són les entitats afectades, que havien de rebre 4,5 milions d'euros anuals de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC), i 224 més, que havien de percebre 5,51 milions d'euros anuals de la Direcció General de Joventut.

El Govern alerta que un percentatge “elevat” quedaria en una situació econòmica “molt compromesa”. La consellera, Dolors Bassa, ha lamentat “l'atac directe” al teixit associatiu i cívic del país i ha lamentat la sensibilitat ”nul·la” de l'Estat amb la tasca que fan les entitats “contra l'exclusió social i en favor de la igualtat d'oportunitats”.

En el cas de la DGACC els projectes que reben aquesta subvenció són els destinats a encarar la lluita contra l'exclusió social, i des del Govern es lamenta que afecten “especialment” els infants, els joves, les dones i les famílies.

L'educació en el lleure, la més malmesa

Pel que fa a Joventut, es tracta d'entitats que fan activitats d'educació en el lleure adreçades a infants i joves o plans anuals d'actuació de les associacions juvenils i els consells locals de joventut. Molts dels seus projectes van dirigits a actuacions relacionades en l'àmbit de la igualtat, el treball i l'ocupabilitat, la prevenció en la salut, així com el foment de l'educació.

Des de Treball se subratlla que la mesura no afecta només programes, sinó també els professionals que hi treballen. Per les entitats que reben ajudes de la DGACC, s'estima que l'impacte econòmic que la convocatòria té en les nòmines és d'aproximadament un 70%, és a dir, uns 1.300 treballadors.

Més de 900.000 persones afectades per la suspensió

Pel que fa a l'impacte en la població en beneficis directes i indirectes d'aquests projectes, la xifra de persones afectades seria de 900.000, segons les dades facilitades per les mateixes entitats. La intervenció, afegeix el Govern, també comporta una afectació directa a les entitats, ja que la decisió es fa efectiva l'octubre del 2017, amb pràcticament tot l'any transcorregut i amb bona part de les despeses associades a aquests programes ja invertides (l'import de la subvenció que s'ha d'atorgar representa, de mitjana, un 40% de l'import del projecte), que “no podran ser recuperades per les entitats si l'Estat no aixeca el bloqueig”. Aquesta situació, subratlla, comporta un endeutament “crític” per a la “gran majoria” de les entitats, que “posen en risc“ la seva viabilitat i continuïtat.

Finalment, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informa que ha sol·licitat l'excepció de la intervenció, per l'impacte negatiu que suposa i el bloqueig tant de les competències pròpies com també de perjudici directe a les entitats socials, als projectes i a les persones beneficiàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article