El Constitucional suspèn cautelarment la llei de l'Agència Catalana de Protecció Social

El tribunal admet a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol


El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol va aprovar el passat 29 de setembre contra la Llei de l'Agència Catalana de Protecció Social. L'admissió a tràmit del recurs implica la suspensió cautelar automàtica de la norma.

Es tracta d’una de les tres lleis de desconnexió que preveu la creació d'una agència per unificar i gestionar la gestió de les prestacions socials. L’executiu espanyol va incorporar al seu recurs la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució, que estableix que qualsevol norma autonòmica impugnada per l'Estat queda cautelarment en suspens des del moment en què el TC l'admet a tràmit. Aquesta suspensió és per un període inicial de cinc mesos que els magistrats poden anar prorrogant mentre no resolen el fons de la qüestió.

L'executiu espanyol basa el recurs en una vulneració de les competències de l’Estat. La llei determina que el president de l'Agència ha de ser nomenat pel Parlament, a proposta del Govern, i que l'ens s'ha de finançar, entre altres fonts, amb els recursos derivats de les contribucions al sistema de protecció social en el marc de les competències que en cada moment tingui atribuïdes la Generalitat.

El TC ha acordat donar trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés dels Diputats, al Senat, a la Generalitat i al Parlament, que disposaran de 15 dies per personar-se al procés i formular les al·legacions que consideren oportunes.

El tribunal remarca que l'admissió a tràmit i la suspensió cautelar no suposen que anticipin el pronunciament sobre el fons del recurs, que el TC resoldrà en "pròximes dates".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article