‘No ens toqueu l'educació!’: el front comú de la comunitat educativa contra el 155

La plataforma convoca concentracions aquest dimecres a la tarda davant dels ajuntaments


Les entitats que s'engloben dins el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) donaran resposta als atacs i crítiques d'adoctrinament que ha rebut l'escola catalana les darreres setmanes amb una concentració davant dels ajuntaments de capital de comarca aquest dimecres a partir de les 18:00 h. Amb el lema ‘No ens toqueu l'educació’, la protesta vol visibilitat la unitat de la comunitat educativa per defensar l'actual model d'escola i immersió lingüística, que qualifiquen “d'èxit” i on asseguren que no acceptaran ingerències. La plataforma també estudia querellar-se contra el líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, per haver assegurat que alguns centres públics fomentaven l'odi a Espanya.

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola que s'ha de començar a activar els propers dies toparà amb la comunitat educativa que, en un manifest, ha mostrat la seva unitat en l'oposició a aquesta intervenció i que ja ha començat a mobilitzar-se a través del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que engloba més d'una desena d'entitats de caire molt divers.

En el manifest que han elaborat amb el lema ‘No ens toqueu l'educació’, i que serà el denominador comú de la mobilització prevista per aquest dimecres a la tarda, el MUCE denuncia les crítiques que ha rebut l'escola catalana les darreres setmanes i denúncia les acusacions d'adoctrinament i de fomentar l'odi contra Espanya que ha fet el líder del Partit Popular de Catalunya, Xavier Garcia Albiol.

L'educació estudia presentar una querella per injúries a Albiol

Precisament, les entitats estan estudiant si jurídicament poden emprendre mesures contra Albiol i presentar una querella per injúries després d'aquestes declaracions que va fer a Santa Coloma de Gramenet on assegurava que en algunes escoles catalanes s'ensenyava a odiar a Espanya.

En la mateixa línia, el MUCE demana la dimissió del ministre Dastis i el ministre Méndez de Vigo, que van acusar també d'adoctrinament i van assegurar en declaracions, que a Catalunya no s'ensenyava el català. Des de la comunitat educativa es recorda que precisament el Partit Popular, a través de les paraules de l'anterior ministre, Wert, va demostrar la voluntat “d'espanyolitzar els alumnes catalans” i que l'adoctrinament més palès a l'educació catalana és la religió, que el PP l'ha fet avaluable.

Jaume Aguilar, del Moviment de Renovació Pedagògica, ha assegurat que la comunitat educativa no admetran “ingerències estranyes” i no es permetrà “que hi hagi abusos per part de ningú”. Per això, ha recordat que es farà el possible per evitar que l'escola pública catalana sigui “atacada”, “perquè no s'ho mereix” i perquè en aquest context, no es pot permetre.

Per això destaca que s'estarà atent a qualsevol moviment, ja que aquesta és la seva tasca. En una línia similar s'ha manifestat Pilar Gargallo, de la mateixa entitat, en reconèixer que es tracta de mantenir “la normalitat als centres”. Des de FaPaC i Fapaes també han demanat als pares i mares que surtin a defensar l'escola pública mostrant la confiança en els ensenyants del sistema.

Defensa del sistema d'immersió lingüística

Un dels àmbits en que el consens és totalment generalitzat és en el sistema d'immersió lingüística que es qualifica d'èxit des del MUCE. Davant el perill que pot suposar l'article 155 per aquest sistema, Ramon Font, portaveu d'USTEC-STEs ha assegurat que desobeirà qualsevol ordre que vagi en aquesta línia i ha assegurat que “seria estrany que fos l'únic que pensa així”. Per Font, les polítiques del PP no són “benvingudes” entre el professorat català, i per això augura que “si entren per on sembla que volen, toparan amb una resistència pacífica”.

Per Font, la immersió ha estat la “millor política del país” i els resultats l'avalen, en comparació a altres pobles de l'Estat com Euskadi o el País Valencià. Font també ha alertat que qualsevol possible acomiadament que es doni entre el funcionariat serà “una purga política”. En aquest sentit, diversos portaveus del MUCE han recordat que en altres èpoques, l'escola catalana ja ha treballat en clandestinitat.

Les mobilitzacions dels estudiants

Els estudiants també tenen representació dins el MUCE. Des del Sindicat d'Estudiants s'ha recordat que es convoca tots els estudiants a una vaga aquest dimecres i dijous, tot i que Universitats per la República només convoca dijous, amb manifestacions a diferents ciutats.

Coral Latorre, portaveu, que ha animat a secundar la convocatòria d'aturada per tornar a paralitzar Catalunya i enviar un missatge de força al govern espanyol en un moment “absolutament greu” que ha posat de manifest “l'ADN franquista i reaccionari del govern espanyol”. De moment, els sindicats es mantenen al marge de la convocatòria de vaga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article