Comín assegura que els CAP han detectat un augment de consultes per estrès posttraumàtic arran de l'1-O

El conseller de Salut creu que les paraules de Dastis sobre les imatges de l'1-O són una “indecència absoluta” i una “falta de respecte”


El conseller de Salut, Toni Comín, ha assegurat aquest dimarts que els CAP estan atenent més persones que van presenciar o patir violència policial l'1-O i que tenen estrès posttraumàtic amb quadres d'angoixa o ansietat. Amb les xifres exactes encara per recollir, Comín ha puntualitzat que són pacients que les conseqüències de l'1-O els han sortit més tard i que, per tant, no estan comptabilitzades entre les 1.066 persones ferides de l'informe del Departament.

Comín també ha donat resposta a les darreres declaracions del ministre Dastis, qui ha titllat de “falses” les imatges de repressió policial de l'1-O. Per Comín és una “indecència absoluta” i una “falta de respecte” als ciutadans que van patir les càrregues policials i ha assegurat que s'analitzaran les seves paraules per si són objecte de demanda. Al seu parer, haguessin hagut de costar-li la dimissió.

El conseller recorda que l'informe sobre els ferits que ha elaborat el Departament, i que compta amb l'aval dels col·legis de metges, recull un centenar de persones que van ser ateses per quadres d'ansietat o angoixa. En aquest informe encara s'hi haurà de sumar, però, tots els pacients que des d'aleshores han acudit al metge amb “estrès posttraumàtic” derivat de la violència viscuda el dia del referèndum. El conseller de Salut ha detallat que serà “en un futur” que es tindran les condicions per valorar l'impacte de l'1-O sobre la “salut emocional” de la població, tot i que el Departament ja ha engegat un programa per donar suport.

El titular de Salut també ha explicat que la setmana passada, en l'acte de presentació de la candidatura de l'EMA a Brussel·les, va demanar a la ministra Dolors Montserrat i al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que fossin “cautes” amb les seves declaracions i els va demanar “decència” perquè, segons ha explicat el conseller, l'única comunicació entre el ministeri de Sanitat i el departament de Salut durant l'1-O va ser a mig matí, quan només constaven una trentena de ferits. Comín nega que se'ls demanés una llista de les persones ferides i recalca que, encara que hagués estat així, Salut no podia donar els noms per qüestions de confidencialitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article