El Síndic alerta que la intervenció de comptes de l’Estat posa en perill els més vulnerables

El COCARMI i la Taula del Tercer Sector denuncien que els serveis d'ajuda per a milers de persones es veuran molt afectats


“No hi ha polítiques si no hi ha pressupostos”, ha sentenciat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, aquest dimarts en una conferència organitzada per la Fundació Arrels al Born Centre Cultural de Barcelona. Ribó feia referència, sobretot, a la intervenció de l’Estat espanyol als més de 10 milions d’euros que el Govern havia de destinar a les entitats socials.

El Síndic ha denunciat la decisió del govern de Mariano Rajoy perquè, ha dit, “el deure de tota administració és garantir els drets socials de les persones” i “els ciutadans tenen dret a una bona administració, que va més enllà de la legalitat i el poder judicial”. “Els drets són sinònim de justícia”, ha afirmat Ribó.

A més, el Síndic també ha fet referències a la Generalitat i ha lamentat que, en ocasions, es prenen decisions per fer front a problemes determinats i que no tenen en compte els danys colaterals. Ribó ha recordat, per exemple, l’any 2011, quan es va canviar el pagament de la RMI i aquest fet va comportar que més de 25.000 unitats de convivència es quedessin sense prestació. “Al cap d’un mes ja es va solucionar, però el mal ja estava fet”, ha lamentat.

El bloqueig “deixa sense empara el sector de la discapacitat”

Així mateix, aquest dimarts el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha denunciat el retard en els pagaments de la Generalitat i que el bloqueig de comptes per part de l'Estat “pot retornar el col·lectiu als pitjors anys de la crisi”. De fet, en un comunicat, la federació considera, com també ho ha fet DINCAT, que “l'actual situació política deixa sense empara el sector de la discapacitat”.

Davant la creixent tensió política entre els governs de Catalunya i de l'Estat espanyol, el COCARMI ja havia demanat al juliol a la consellera Dolors Bassa que pagués de forma anticipada algunes subvencions perquè no es comprometessin els recursos destinats, entre d'altres, a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, a joventut o a l'acció cívica.

“Hi ha una gran incertesa també en les subvencions per finançar entitats privades sense afany de lucre que es dediquen a la salut i al suport de famílies i pacients”, alerten també des del comitè. Tot plegat, denuncien, ha obligat les entitats a executar projectes ”sense tenir garantit el seu finançament”.

La Taula del Tercer Sector, “molt preocupada” per l'afectació

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya demana al Govern de l’Estat que l’acció social que fan milers d’entitats del Tercer Sector Social a Catalunya no es vegi afectada “en cap cas” davant la situació política que viu el país. Les entitats socials recorden, com ho fa Ribó, que el seu finançament es destina a l'atenció de les persones més vulnerables.

També es mostra “molt preocupada” després que ahir Afers Socials confirmés l’afectació que té en les entitats la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat. Per a la federació, “és incomprensible que una part de l’activitat social de les entitats quedi aturada per culpa d’aquesta intervenció del Govern de l’Estat i confia que la situació es resolgui el més aviat possible”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article