L'Observatori de la Igualtat de Gènere inicia la seva tasca per combatre les desigualtats

El nou òrgan ha d'aplegar dades sobre l'evolució de les diferències de gènere i explicar els motius de la seva persistència


L'Observatori de la Igualtat de Gènere ha arrencat la seva activitat aquest dimecres per tal de garantir que es compleixi la Llei d'Igualtat entre homes i dones. El nou òrgan, que està format per un total de 33 consells i col·legis professionals, haurà de recopilar a partir d'ara tots els indicadors i dades sobre l'evolució de les desigualtats de gènere i explicar els motius de la seva persistència. A més, té encomanades altres funcions, com ara debatre per millorar les polítiques públiques d'igualtat.

En la primera reunió s’ha presentat el Pla d’actuacions i els principals eixos de l’activitat de l’observatori, així com els treballs i estudis que té previst realitzar a mitjà termini. Pel que fa al treball de dades i recerca, s’ha posat l’accent en la qualitat de les dades, en la manera com es compararan, quins indicadors són més representatius de la desigualtat i amb quina periodicitat s'han de publicar. L'objectiu, al final, és aconseguir calcular un índex que permeti mesurar la igualtat.

Aquest índex es calcularà amb la metodologia de l’European Institut for Gender Equality a partir de l'anàlisi de set àmbits: el treball, el salari, la salut, la formació, l'ús del temps, l'apoderament i la violència masclista. Aquest indicador permetrà conèixer de forma actualitzada l’evolució de les desigualtats de gènere i determinar els motius de la seva persistència. També s’ha exposat com es farà l’avaluació de les polítiques públiques a través d’una enquesta, així com les accions de comunicació i divulgació dels resultats que generi l’OIG.

“L’Observatori és un instrument imprescindible per obtenir la total eradicació de la discriminació per raó de sexe. Com a màxim òrgan de mesura, d’impuls, seguiment, control i avaluació, serà el referent en la tasca dels equips professionals a través del treball amb dades, estadístiques i recerca”, ha explicat la presidenta de l'Institut de les Dones, Núria Balada, que ja havia avançat al Social.cat la creació d'aquest ens.

A més, Balada ha destacat que “la Llei 17/2015 d’Igualtat efectiva de dones i homes va crear l’Observatori com a òrgan assessor del Govern i garant del compliment d'aquesta llei”. També ha recordat que “a Catalunya es volen acomplir els objectius estratègics de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de NNUU i que posa com a fita per a l'any 2030 aconseguir la igualtat de gènere”.

La presidenta també ha remarcat que “el decret de funcionament de l’Observatori va comptar amb les aportacions realitzades per diferents col·lectius de dones”. I ha ressaltat que “l’òrgan té el seu lloc entre d’altres òrgans del Govern, d'assessorament i participació, com ara el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista i el, recentment creat Centre d’estudis, recerca i capacitació sobre Violència Masclista”.

Participació política i social de les dones

Les àrees d’intervenció de l’Observatori de la Igualtat de Gènere són la participació política i social de les dones; l'educació, la cultura i el coneixement; el treball, l'ocupació i l'empresa; les polítiques socials; el medi ambient; l'urbanisme, l'habitatge i la mobilitat; i la justícia i la seguretat. La lluita contra la violència masclista, la situació laboral i la imatge pública de les dones als mitjans de comunicació també són temes que abordarà especialment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article